Izvedenci za Banksyjeva dela verjamejo, da gre res za nov poseg anonimnega bristolskega zvezdnika.

"Na tej točki se konča obup in začne taktiziranje." Foto: AP

Galerist in zbiralec John Brandler je na podlagi izbrane teme in njene izvedbe za časopis The Guardian presodil, da so Londončani dobili nov Banksyjev original. Ob njem je pripisan slogan "From this moment despair ends and tactics begin" (Na tej točki se konča obup in začne taktiziranje). "O tem sem prepričan iz dveh razlogov: gre za problematiko, ki bi jo Banksy podprl, in gre za komplementarno stvaritev delu, ki se je v Port Talbotu pojavilo decembra lani."

Sorodna novica Lepe praznike od Banksyja: S pepelom posut deček opozarja na onesnažen zrak

"Ime na dnu slike ni pomembno, podpis je cela slika. In to je Banksy. Gre za čudovito misel in krasno umetnino."

Grafit in podoba klečeče deklice sta se pojavila na lokaciji, kjer so dva tedna taborili okoljevarstveniki, ki so se udeleževali vsesplošnih protestov v britanski prestolnici. Skupina se bori za iskrenost politikov o razsežnosti okoljske krize in za drastično znižanje ogljičnega odtisa; kandidirali bodo tudi na naslednjih evropskih volitvah.

Mestne oblasti so za medije doslej potrdile le, da so obveščene o novem grafitu, da pa njegovo avtorstvo še raziskujejo. Banksy sam avtorstva še ni potrdil, čeprav po navadi fotografije novih del objavi na svoji spletni strani.

Izvedenec Andrew Tetley je za The Standard dejal, da je delo, če je res avtentično – in tudi on misli, da je –, vredno več kot milijon evrov.

Poslikava se je pojavila v samem središču Londona. Foto: AP
Poslikava se je pojavila v samem središču Londona. Foto: AP

"Če ne bomo ukrepali zdaj, kaj nas čaka," sicer precej razumljivo delo interpretira Brandler. "To nam skuša dopovedati deklica – zdaj je trenutek, ko moramo kaj narediti. Na neki način je podobna fantku z zastavo na olimpijskih igrah leta 2012. Edina stvar, ki me moti, je to, da je vrh njene glave poravnan z betonskim robom. Vizualno to bije v oči." Deklica v rokah drži logotip gibanja Extinction Rebellion, ob njej pa lahko vidimo še lopatko in poganjek nove rastline.