Sandija Červeka zaznamujejo tri ustvarjalna obdobja – od zgodnjih začetkov snovanja predmetnega sveta do enobarvnih črnih slik, ki pomenijo vrhunec njegovega ustvarjanja, in do zadnjega, manj znanega obdobja, za katerega so značilne slike z avtorjevim rokopisom z izrazitimi posameznimi geometričnimi liki na samo eni slikarski podobi.

Sandi Červek, Slika, 2018, olje in svinčnik na platnu , 90 x 130 cm. Foto: Bežigrajska galerija 2/Miha Mally
Sandi Červek, Slika, 2018, olje in svinčnik na platnu , 90 x 130 cm. Foto: Bežigrajska galerija 2/Miha Mally

Nekdanji obrat k abstrakciji in modernistični tradiciji
Leta 1960 rojeni umetnik je začel ustvarjati v drugi polovici 80. let minulega stoletja, znotraj generacije, ki se je neposredno obrnila k abstrakciji in modernistični tradiciji. Velik del likovnega ustvarjanja je posvetil študijam optičnih učinkov in popolni redukciji barve, enobarvnim površinam, kjer svetloba prikaže različne vzorce in globine likovnega dela na precizno ustvarjenih barvnih nanosih, je zapisal kustos razstave Miloš Bašin.

Sandi Červek je leta 1985 pri Gustavu Gnamušu diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Nekaj časa je bil kot oblikovalski tehnik zaposlen v Pomurskem tisku v Murski Soboti, od leta 1990 pa je samozaposlen v kulturi. Po koncu študija se je nekaj časa posvetil z ekspresijo zaznamovani figuraliki, ob koncu devetdesetih let je začel raziskovati gestualnost in barvo, obdobje po letu 1989 pa zaznamujejo črne slike, po katerih je najbolj znan.

Sandi Červek. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Sandi Červek. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Poleg slikarstva tudi nekaj grafike in ilustracij
Červek se je nekoliko posvečal tudi grafiki in ilustraciji, v zgodnjem obdobju je ustvaril tudi nekaj neohranjenih kiparskih del, preskusil pa se je tudi v javni plastiki in je skupaj z Mirkom Bratušo soavtor Pozabljenega kovčka na murskosoboški železniški postaji.

Njegova dela danes hranijo v zbirkah pomembnejših slovenskih galerij, zanje pa je prejel več nagrad in priznanj, med drugim leta 1992 veliko nagrado mednarodne likovne razstave Pannonia, leto pozneje Rembrandtov cekin, leta 1994 odkupno nagrado Ex-tempora v Ljutomeru, leta 2009 pa nagrado Mestne občine Murska Sobota.

Razstava Slike 2018–2020 bo v Bežigrajski galeriji 2 Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML) na ogled do 15. oktobra.