Leta 1960 v Murski Soboti rojeni Sandi Červek je eden najpomembnejših predstavnikov generacije prekmurskih slikarjev, ki so nase opozorili sredi 80. let preteklega stoletja. Umetnik, ki je dejaven tudi kot likovni pedagog, grafični in muzejski oblikovalec, je najbolj znan po svojih črnih slikah. V ospredju del, ki so na ogled na tokratni razstavi, pa so vendarle barve.

Po besedah kustosinje Irme Brodnjak s tem avtor dokazuje, da je tudi odličen kolorist in risar, saj razstava pomeni nekakšno nasprotje njegovim črnim slikam. Sicer pa gre za njegovo četrto razstavo na Ptuju. Tamkajšnjemu občinstvu se je predstavil že leta 1988 v razstavišču na gradu skupaj s slikarjem Marjanom Gumilarjem, drugič leta 1993 v Romanskem palaciju na gradu, nazadnje pa leta 2001 skupaj s slikarko Zdenko Žido v zasebni Galeriji Žula 3.

Tri slikarjeva ustvarjalna obdobja
Červek je leta 1985 diplomiral na ljubljanski akademiji za likovno umetnost pri Gustavu Gnamušu. Nekaj časa je bil kot oblikovalski tehnik zaposlen v Pomurskem tisku v Murski Soboti, od leta 1990 pa je samozaposlen v kulturi. Zadnjih sedem let kot docent predava na oddelku za likovno pedagogiko na mariborski pedagoški fakulteti.

Slikarjev opus lahko razdelimo na tri ustvarjalna obdobja. Po koncu študija se je nekaj časa posvečal z ekspresijo zaznamovani figuraliki, ob koncu devetdesetih let je začel raziskovati gestualnost in barvo, obdobje po letu 1989 pa zaznamujejo črne slike, ki pomenijo vrhunec njegovega ustvarjanja.

Grafika, ilustracija, kiparska dela in javna plastika
Červek se je v manjši meri posvečal tudi grafiki in ilustraciji, v zgodnjem obdobju je ustvaril tudi nekaj neohranjenih kiparskih del, preskusil pa se je tudi v javni plastiki in je skupaj z Mirkom Bratušo soavtor Pozabljenega kovčka na murskosoboški železniški postaji.

Sandi Červek. Foto: Televizija Slovenija
Sandi Červek. Foto: Televizija Slovenija

Do danes je prejel številne nagrade in priznanja, med drugim leta 1992 veliko nagrado mednarodne likovne razstave Pannonia, leto pozneje Rembrandtov cekin, leta 1994 odkupno nagrado Ex-tempore v Ljutomeru, leta 2009 pa nagrado Mestne občine Murska Sobota. Umetnine Sandija Červeka so danes del zbirk pomembnejših slovenskih galerij.

Razstava Dialogi 1+1=11, ki jo v Galeriji mesta Ptuj odpirajo drevi ob 19. uri, bo na ogled do 5. julija. Umetnika in njegovo delo bo predstavila kustosinja razstave Irma Brodnjak, odprtje pa bosta pospremila še predstavitev razstavnega kataloga in voden ogled po postavitvi.