Akvarel Emila Noldeja, navdihnjen s prizorom iz Sna kresne noči. Foto: Sotheby's
Akvarel Emila Noldeja, navdihnjen s prizorom iz Sna kresne noči. Foto: Sotheby's

Med stvaritvami, ki jih je ponudila hiša Sotheby’s, so predvsem skice in risbe. In prav o teh je Edgar Degas nekoč dejal: "Risba je umetnikov najbolj neposreden in spontan izraz, vrsta pisanja: bolje kot slikarstvo razkriva njegovo pravo osebnost." S tem navedkom so tudi napovedali spletno dražbo The Artist's Sketchbook: Where Inspiration Finds Form (Umetnikova skicirka: Kjer navdih najde obliko), ponudbe pa zbirajo do 4. junija.

Usodnost Napoleonovega ljubezenskega pisma
Leta 1926 rojeni Albin Schram je začel svojo zbirko oblikovati v 60. letih preteklega stoletja. V Švici živeči Čeh je strast do zbirateljstva začutil, ko mu je mati Erika Schicht podarila pismo, ki ga je Napoleon Bonaparte poslal Josephine de Beauharnais, tedaj še nesojeni ženi.

Pozneje je zbiral pisma, pa tudi risbe in študije znanih zgodovinskih osebnosti in umetnikov. Schram je nato skozi tri desetletja zbral toliko predmetov, da je z njimi zapolnil vsak kotiček svojega doma. Pisma, risbe, skice in študije je kupoval na dražbah in jih nato hranil v kabinetu, stran od oči javnosti. Umrl je leta 2005.

Alfred Kubin: Bizon. Foto: Sotheby's
Alfred Kubin: Bizon. Foto: Sotheby's
Le Corbusier: Paysage. Foto: Sotheby's
Le Corbusier: Paysage. Foto: Sotheby's

Vrhunci ponujenih stvaritev
Pri dražbeni hiši Sotheby’s so med ponujenimi deli med drugim izpostavili s pasteli ustvarjeno skico francoskega slikarja Camilla Pissarra Femme dans le potager, na kateri je ženska v zelenjavnem vrtu. Zanjo si obetajo od 15.000 do 20.000 britanskih funtov.

Med vrhunci je tudi delo Emila Noldeja, z akvareli naslikana scena uprizoritve Shakespearove komedije Sen kresne noči, ki si jo je umetnik v sezoni 1910/11 ogledal z ženo. Za to umetnino si obetajo med 12.000 in 18.000 funti.

Prav tako so na dražbi ponujene skica Alfreda Kubina z naslovom Bizon, podoba plešočih parov, ki jo podpisuje Ernst Ludwig Kirchner, in pa pejsaž Le Corbusierja. Najdražje ponujeno delo je pastelna upodobitev pesmi Torquata Tassa o osvobojenem Jeruzalemu, ki jo podpisuje Degas, saj se ocena njene vrednosti giblje med 34.000 in 44.000 funti.