Kar pol stoletja v omari pozabljena slika je najverjetneje delo Pabla Picassa (1881–1973). Foto: John McInnis Auctioneers
Kar pol stoletja v omari pozabljena slika je najverjetneje delo Pabla Picassa (1881–1973). Foto: John McInnis Auctioneers

Dražbena hiša John McInnis Auctioneers s sedežem v Amesburyju v ameriški zvezni državi Massachusetts je za časopis Boston Globe potrdila prodajo slike na papirju v velikosti 40 krat 40 centimetrov, ki nosi Picassov podpis in letnico 1919.

Simbolični pomen klobuka s tremi roglji
Istega leta je v Londonu debitirala baletna predstava Le Tricorne (slov. Trirogeljnik), za katero je ustvaril odrsko zaveso, ki je od leta 2015 na ogled v Zgodovinskem društvu v New Yorku, poroča Associated Press (AP). Zgodba baleta govori o španski pokrajini in treh glavnih likih baleta. To so mlinar, njegova žena in uradnik, čigar klobuk s tremi roglji simbolizira njegovo nesramno in snobovsko naravo.

Odrska zavesa baletne predstave Le Tricorne. Foto: AP
Odrska zavesa baletne predstave Le Tricorne. Foto: AP

Tudi poklon svojim andaluzijskim koreninam
Picasso je sliko najbrž ustvaril med svojim edinim daljšim bivanjem v Londonu. Poleti leta 1919 je odpotoval tja z ruskim impresarijem Sergejem Pavlovičem Dagilevom in njegovo revolucionarno baletno skupino Ruski balet, ki je imela sedež v Parizu. V angleški prestolnici je oblikoval scenografijo in kostume za balet Trirogeljnik.

Sorodna novica Olga Koklova: ruska balerina, ki je očarala Picassa

Predstavo so prvič uprizorili 22. julija istega leta v londonskem gledališču Alhambra. Dagilev je navdih za Trirogeljnik črpal iz istoimenskega romana španskega pisatelja Pedra de Alarcona iz leta 1874. Picasso se je svojim andaluzijskim koreninam poklonil z vključitvijo bikoborcev v kostumografijo in z videzom odrskih zaves.

Picasso in Dagilev sta se spoznala tri leta prej, potem ko je Rus pri španskem umetniku naročil kostume za balet Parada, ki so ga premierno uprizorili leta 1917. Picasso pa se je pozneje poročil z Olgo Koklovo, eno od zvezd te baletniške skupine.

Na spletni strani Live Auctioneers je navedeno, da je prodajna cena slike znašala 150 tisoč dolarjev (126 tisoč evrov) plus 24-odstotna premija kupca. Navedena nista niti kupec niti prodajalec. Prodajalec je za spletno stran zgolj podal izjavo, da je bila slika najdena v omari na domu, ki ga je njegov oče podedoval po sorodnici, ki je v 20. letih preteklega stoletja študirala umetnost v Evropi.

Detajl z odrske zavese. Foto: AP
Detajl z odrske zavese. Foto: AP

Pristnost slike bodo še potrdili
"To sliko so odkrili v hiši moje pratete, ki ji jo je konec 30. let preteklega stoletja zapustil njen stric. 50 let je bilo v omari (vključno s tem primerom) več slik, ki jih je pustila tam v času, ko je hiša prešla na mojega očeta in zdaj name," piše v izjavi.

Kupec bo imel na voljo vsaj 120 dni, da potrdi pristnost slike pri družbi, ki jo upravlja leta 1947 rojeni umetnikov sin Claude Picasso, še navaja AP.


Spodaj si lahko ogledate posnetek namestitve Picassove odrske zavese v Zgodovinskem društvu v New Yorku.