Pablo Picasso, Ženska glava, olje na platnu, 1939. Foto: WikiArt
Pablo Picasso, Ženska glava, olje na platnu, 1939. Foto: WikiArt

Picasso je svoje olje na platnu, ustvarjeno v kubističnem slogu, sam podaril Grčiji leta 1949 kot priznanje grškega odpora proti nacistični okupaciji. Če bi bila kraja uspešnejša, bi bila galerija ob še eno delo - Mondrianavo Krajino, nastalo okrog leta 1905, ki jo je tat odvrgel na tla. Uspel pa je ukrasti še delo San Diego de Alcala, ki ga je narisal italijanski renesančni mojster Moncalvo, s pravim imenom Guglielmo Caccia.

V sedmih minutah izvedena akcija
Neznanec je krajo izvedel tako, da je pokvaril alarmni sistem in s silo odprl vrata v zadnjem delu stavbe. Umetnine so bile odstranjene iz okvirov, akcija pa je trajala okoli pičlih sedem minut. Po besedah paznika v galeriji je alarm nehal delovati le malo pred 5. uro zjutraj, sam pa je videl silhueto osebe, ki je stekla iz stavbe in stekel za njo. Po navedbah policije so paznika že zvečer zmotili alarmi, ki so se sprožali ob različnih vratih v poslopje. Ko je preveril, kaj se dogaja, ni našel nikogar v prostorih galerije.

Po pisanju BBC-ja je Reuters s sklicevanjem na anonimnega policijskega uradnika poročal, da je bil dolgoprsti Grk aretiran, potem ko sta bili umetnini najdeni v skrivališču v soteski na obrobju Aten. Policija je javnost seznanila z najdbo v ponedeljek, le nekaj mesecev po objavi, da še zmeraj verjamejo, da umetnine niso zapustile Grčije.

Piet Mondrian, Mlin, olje na platnu, 1905. Foto: Wikipedia Commons
Piet Mondrian, Mlin, olje na platnu, 1905. Foto: Wikipedia Commons

Zanimivo je, da se je kraja zgodila zadnji dan razstave Neznani zakladi, ki je med drugim predstavljala grafike renesančnega mojstra Albrehta Dürerja in baročnega mojstra te tehnike Rembrandta van Rijna, po koncu razstave pa so v galeriji načrtovali obnovo in zaradi te njeno začasno zaprtje. V narodni galeriji hranijo obsežno zbirko grške umetnosti, več renesančnih del, med njimi tudi dela grško-španskega slikarja El Greca.