Wuheqilin: Pobuda za krvavi bombaž (detajl). Foto: Youtube
Wuheqilin: Pobuda za krvavi bombaž (detajl). Foto: Youtube

Stvaritev umetnika, ki deluje pod imenom Wuheqilin, prikazuje dve figuri z belima koničastima kapucama po vzoru kukluksklana, ki intervjuvata strašilo na polju bombaža, na katerem delajo temnopolti sužnji. Eden od dvojice novinarjev drži mikrofon z logotipom, ki spominja na logotip BBC News.

"Spolno napadena in zlorabljena."
Na dnu ilustracije je napis: "Nam lahko poveste, kakšno nepravično ravnanje ste trpeli, gospodična Strašilo?" Na tabli ob strašilu pa piše: "Bila sem spolno napadena in zlorabljena." Križ, na katerem je razpeto strašilo, pa ob vznožju drži prav tako z belo kapuco zakrit človek, odet v policijsko uniformo iz Minneapolisa – kar se očitno nanaša na policista, ki je lani s pritiskanjem kolena na vrat zadušil Georgea Floyda, piše Reuters.

Sorodna novica Pričevanja o srhljivih posilstvih in mučenju Ujgurk v kitajskih taboriščih

Ilustracija je odziv na ravnanje zahodnih vlad in skupin za človekove pravice, ki so oblasti v zahodnokitajski regiji Sinkiang obtožile, da pripadnike ujgurske manjšine zapirajo v taborišča, kjer so podvrženi tudi mučenju. Peking je obtožbe ostro zanikal in zatrdil, da so taborišča centri za poklicno usposabljanje, ki pomagajo v boju proti verskemu ekstremizmu.

"Večkrat dokazali, da so akterji, ki širijo lažne informacije ..."
Na začetku tega leta je BBC poročal, da so bile ženske v taboriščih žrtve posilstva, spolne zlorabe in mučenja. Kitajsko zunanje ministrstvo je takrat dejalo, da je poročilo BBC-ja "brez dejanske podlage", ljudje, s katerimi se je BBC pogovarjal, pa so "večkrat dokazali, da so akterji, ki širijo lažne informacije".

Sorodna novica Neodvisno poročilo: Kitajska nad Ujguri izvaja kulturni in demografski genocid

V preteklem tednu se je švedski trgovec z oblačili H & M spoprijel z javno reakcijo na Kitajskem, ko so uporabniki družbenih omrežij objavili izjavo, ki jo je lani objavila družba in napovedala, da ne bo več dobavljala bombaža iz Sinkianga. Številni kitajski vplivneži pa so od takrat opustili več tujih trgovskih znamk, vključno z znamko Nike.

Usklajene zahodne sankcije
Napad na zahodne blagovne znamke je sledil usklajenim sankcijam ZDA, Evropske unije, Kanade in Velike Britanije, uperjenim proti kitajskim uradnim strukturam zaradi domnevnih kršitev človekovih pravic v Sinkiangu, ki jih je Washington označil za genocid.

Na Wuheqilinovi ilustraciji sta v deblo drevesa vrezani krvavo rdeči črki HM, v ozadju pa je črna starinska tehtnica za bombaž, ki je videti kot znameniti Nikov logotip. Ilustracija, naslovljena Blood Cotton Initiative (Pobuda za krvavi bombaž), pa seveda očitno namiguje na Better Cotton Initiative (Pobuda za boljši bombaž) – BCI, mednarodno združenje, ki spodbuja trajnostno proizvodnjo bombaža.

Ime kitajskega spletnega družbenega omrežja Weibo v prevodu pomeni mikroblog. Foto: EPA
Ime kitajskega spletnega družbenega omrežja Weibo v prevodu pomeni mikroblog. Foto: EPA

Neodobravanje bombaža iz Sinkianga
BCI je oktobra lani sporočil, da začasno umika odobritev bombaža, pridobljenega iz Sinkianga, pri čemer je navedel pomisleke glede spoštovanja človekovih pravic. Tako Nike kot H & M in številne zahodne blagovne znamke so članice BCI-ja.

Wuheqilin ima dva milijona sledilcev na omrežju Weibo, nekakšnem kitajskem Twitterju, na katerem je decembra lani objavil tudi digitalno predelano sliko avstralskega vojaka, ki afganistanskemu otroku pritiska krvav nož ob vrat. Objava je požela precej besa avstralskega premierja Scotta Morrisona.