Kitajsko zunanje ministrstvo je uvedbo sankcij utemeljilo s tem, da so "zlonamerno širili laži in dezinformacije" o ravnanju Pekinga z Ujguri.

Kitajsko zunanje ministrstvo je poudarilo, da so bile britanske sankcije utemeljene na lažeh in dezinformacijah ter da pomenijo kršitev mednarodnega prava in mednarodnih odnosov, vmešavanje v kitajske notranje zadeve ter spodkopavajo britansko-kitajske odnose. Foto: EPA
Kitajsko zunanje ministrstvo je poudarilo, da so bile britanske sankcije utemeljene na lažeh in dezinformacijah ter da pomenijo kršitev mednarodnega prava in mednarodnih odnosov, vmešavanje v kitajske notranje zadeve ter spodkopavajo britansko-kitajske odnose. Foto: EPA

Peking je sankcije uvedel med drugim proti Iainu Duncanu Smithu, nekdanjemu vodji vladne britanske konservativne stranke, in drugim poslancem in skupinam, ki so se zavzemale za pravice Ujgurov in Hongkonga.

Kitajske oblasti so v preteklih letih v prevzgojna taborišča v Sinkiangu zaprle več kot milijon Ujgurov in pripadnikov drugih manjšin, s čimer naj bi jih želeli prisilno asimilirati. Kitajske oblasti trdijo, da gre za centre za poklicno izobraževanje, v katerih naj bi izkoreninili ekstremizem in terorizem.

Sankcije je uvedel tudi proti odvetniški družbi, ki je zastopala Ujgure pri obrambi njihovih človekovih pravic in odvetniku za človekove pravice Geoffreyju Niceu, komisiji za človekove pravice konservativne stranke in ujgurskemu sodišču, ki ga vodi Nice.

Britanski zunanji minister Dominic Raab je Kitajsko obtožil, da želi s sankcijami utišati vse, ki opozarjajo na kršitve človekovih pravic doma in v tujini.

"Medtem ko se je Združeno kraljestvo pridružilo mednarodni skupnosti pri sankcioniranju kršitev človekovih pravic, kitajska vlada uvaja sankcije proti svojim kritikom," je tvitnil. Peking je pozval, naj Organizaciji združenih narodov (OZN) omogoči dostop do pokrajine Sinkiang, če želi verodostojno izpodbijati trditve o kršitvah človekovih pravic

Smith zaradi sankcij počaščen

Omenjenim in članom njihovih družin je prepovedan vstop v celinsko Kitajsko, v Hongkong in Macao, njihovo premoženje na Kitajskem bodo zamrznili, kitajske institucije ter posamezniki pa z njimi ne smejo sodelovati.

Smith je tvitnil, da je zaradi kitajskih sankcij počaščen, saj je opozarjanje na kršitve človekovih pravic v Hongkongu in na genocid nad Ujguri njihova dolžnost.

Prve britanske sankcije zaradi ujgurskega vprašanja

Kitajsko zunanje ministrstvo je poudarilo, da so bile britanske sankcije utemeljene na lažeh in dezinformacijah ter da pomenijo kršitev mednarodnega prava in mednarodnih odnosov, vmešavanje v kitajske notranje zadeve ter spodkopavajo britansko-kitajske odnose.

Sorodna novica Neodvisno poročilo: Kitajska nad Ujguri izvaja kulturni in demografski genocid

Dodali so, da so britanskega veleposlanika na Kitajskem poklicali na pogovor in mu izrazili obsodbo in nasprotovanje sankcijam.

London je v ponedeljek uvedel sankcije proti štirim visokim uradnikom na Kitajskem in državni varnostni organizaciji. To so prve britanske sankcije zaradi ujgurskega vprašanja.

Združeno kraljestvo je sankcije sprejelo, potem ko so zaradi ravnanja z Ujguri sankcije poti Kitajski sprejele ZDA, Kanada in Evropska unija. Peking je proti vsem uvedel povračilne ukrepe, kitajski vladni mediji pa zdaj pozivajo k bojkotu zahodnih podjetij.