Na razpis se je prijavilo kar deset kandidatov, vendar se je minister za kulturo Vasko Simoniti odločil, da se ne izbere nikogar od prijavljenih kandidatov, so pojasnili na ministrstvu. Če ponovljen javni razpis ne bo zaključen pravočasno, bo ministrstvo uporabilo institut imenovanja vršilca dolžnosti, so še sporočili.

Obisk Moderne galerije je mogoč tudi v teh dneh, seveda ob upoštevanju navodil NIJZ-ja. Foto: BoBo
Obisk Moderne galerije je mogoč tudi v teh dneh, seveda ob upoštevanju navodil NIJZ-ja. Foto: BoBo

Direktorja iščejo že od lanske jeseni
Zdajšnja vršilka dolžnosti direktorja in pred tem tudi dolgoletna direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac je bila prav tako med deseterico prijavljenih kandidatov, kar je potrdila za STA.

Po neuradnih podatkih sta se na prvi razpis za direktorja galerije, ki je bil objavljen oktobra 2019, poleg Zdenke Badovinac prijavili še Jadranka Plut in Nina Jeza.

Ob takratnem razpisu nobena izmed kandidatk ni dobila zadostne podpore sveta Moderne galerije. Strokovni svet je skoraj soglasno podprl Zdenko Badovinac, ki vodi to institucijo od leta 1993. V svetu zavoda pa so se odločili, da zaradi "kontaminacije postopka" ne bodo podprli nobene kandidatke, zato so ministru predlagali ponovitev razpisa.

Nov javni razpis za direktorja Moderne galerije bo objavljen v kratkem, so še sporočili z ministrstva za kulturo.