Špela Petrič, Skotopoiesis, Click Festival, 2017. Foto: Mestna galerija Ljubljana/Miha Turšič
Špela Petrič, Skotopoiesis, Click Festival, 2017. Foto: Mestna galerija Ljubljana/Miha Turšič

Mnogi izmed projektov, ki so na ogled na razstavi Živi objekt v Mestni galeriji Ljubljana, so bili izvedeni v laboratorijih kot plod interdisciplinarnega sodelovanja s strokovnjaki s področij naravoslovnih in humanističnih znanosti, vsi pa so rezultat dolgotrajnih procesov in raziskav.

Neločljiva povezanost človeškega telesa z okoljem
Razstava s poudarjanjem povezanosti človeškega telesa z okoljem razkriva vez z nečloveškimi akterji in omogoča zavedanje, da je nujna skrb za naravo in v njej živeče sisteme ne zgolj kot vir, ki se ga lahko izkorišča, temveč kot živo tkivo, ki je nujno za preživetje ljudi. Projekti ponujajo vpogled v odnos med človekom, živaljo in rastlino v luči heterogenosti, hibridnosti, skupnega ustvarjanja, interkognicije in vzporedne evolucije, beremo v napovedi.

Na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije
"Sodobne tehnologije vdirajo v vse pore našega življenja, družbe in kulture, tako da se nam ob posledicah pospešenega in naraščajočega (bio)tehnološkega manipuliranja ne postavlja samo vprašanje, kaj je človek, temveč tudi, kakšna je narava našega razmerja z živalmi, rastlinami in drugimi entitetami živega. Človek namreč pogosto ne zaznava raznovrstnih oblik življenja, ki ga obkrožajo, če so v drugem merilu kakor on sam," še piše v napovedi.

Na razstavi vizualnih, zvočnih in interaktivnih instalacij sodelujejo uveljavljene umetnice, ki že desetletja delujejo na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije ter ustvarjajo projekte, ki so bili predstavljeni na najpomembnejših mednarodnih razstavah in platformah sodobne umetnosti.

Maja Smrekar, !brute_force. Foto: Mestna galerija Ljubljana
Maja Smrekar, !brute_force. Foto: Mestna galerija Ljubljana

Uporaba žive materije
Peterica izbranih umetnic v svojih delih namesto tradicionalnih medijev uporablja živo materijo, in sicer od celic do celotnih organizmov, od lastnega telesa do živali, rastlin in drugih entitet živega, pri tem pa subvertirajo znanstvene metode in orodja tehnologije z namenom raziskovanja kompleksnosti življenja, njegove prihodnosti ter ne nazadnje naslavljajo diskurze o fluidnosti umetniškega objekta, ki gledalca vabi k participativni vlogi, še piše v vabilu.

Odprtje razstave v Mestni galeriji Ljubljana bo drevi ob 19. uri, na ogled bo do 1. novembra. Kustosinja razstave Alenka Trebušak bo v četrtek, 17. septembra, in četrtek, 22. oktobra, vodila po razstavi. Na drugem vodstvu se ji bo pridružilo tudi vseh pet umetnic.

Skupinska razstava Živi objekt