Pariški Center Pompidou se s svojo zbirko uvršča med osrednje svetovne muzeje sodobne umetnosti. Foto: EPA
Pariški Center Pompidou se s svojo zbirko uvršča med osrednje svetovne muzeje sodobne umetnosti. Foto: EPA

Iz Centra Pompidou so sporočili, da se bodo poleti osredotočili na globalni jug. Na osrednji razstavi, ki bo na ogled od konca meseca, bodo predstavili umetnike iz Afrike, Bližnjega vzhoda, Azije in Latinske Amerike, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Dela iz časa negotovosti
V času, ko je gibanje, zbrano pod imenom Temnopolta življenja štejejo, doseglo precejšen del sveta, so se odločili pripraviti vrsto razprav, na katerih bodo sodelovali umetniki in akademiki, "da bi osvetlili perečo temo diskriminacije". Razstava Global(e) Resistance pa se bo osredotočila na dela, ki so nastala v času velike negotovosti ob dekolonizaciji in padcu Berlinskega zidu leta 1989.

V prihodnjih tednih bodo ob sprostitvi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa v francoski prestolnici znova odprli tudi druge slovite prostore umetnosti, med njimi 1. julija Grand palais in 6. julija Louvre. Kot prvi med štirimi velikimi pariškimi muzeji bo vrata v ponedeljek odprl muzej d'Orsay, a le za omejeno število obiskovalcev.

Sorodna novica Christova smrt ne bo zaustavila preobleke pariškega Slavoloka zmage

Retrospektivna razstava o Christu in Jeanne-Claude
V Centru Pompidou si bo posamezno razstavo smelo naenkrat ogledovati le dvesto obiskovalcev, zgornja meja oseb v drugih delih stavbe pa bo 816. V Centru Pompidou bo na ogled tudi razstava bolgarskega umetnika Christa in njegove žene ter sodelavke Jeanne-Claude. Pripravljajo postavitev, ki se osredotoča na njuno življenje v Parizu med letoma 1958 in 1964 in tudi na projekt oblačenja pariškega mostu Pont-Neuf leta 1985. Na ogled bo od 1. julija do 19. oktobra.

Nedavno umrli umetnik Christo je več desetletij ustvarjal umetnost iz oblačenja pomembnih arhitekturnih del. Pariškega Slavoloka zmage mu v času življenja ni uspelo obleči v modro-srebrno tkanino. V skladu z njegovo željo bodo to izvedli prihodnje leto.