Banksy je najnovejšo stvaritev objavil na svoji spletni strani in na svojem profilu na Instagramu. Foto: www.banksy.co.uk
Banksy je najnovejšo stvaritev objavil na svoji spletni strani in na svojem profilu na Instagramu. Foto: www.banksy.co.uk

Banksyjeva mračna stvaritev upodablja prizor žalne slovesnosti za člana temnopolte skupnosti, čigar uokvirjena slika je obdana z nekaj cvetlicami. Ob teh je na tleh tudi več sveč, plamen najvišje in tudi edine goreče sveče pa zažiga zastavo ZDA, ki visi na steni.

Američane je nedavno na ulice pognal incident, v katerem je belski policist Derek Chauvin v Minneapolisu med aretacijo 25. maja ubil Afroameričana Georgea Floyda, s tem ko je na njegovem vratu klečal skoraj devet minut in ga zadušil. Floydova smrt je povzročila proteste in nemire po vseh ZDA ter pozive k reformam. Sprva so se protesti sprevrgli v nasilje in izgrede, konec tedna pa so potekali skoraj popolnoma mirno. Mestne oblasti so ukinile policijske ure, guvernerji pa so z ulic umaknili nacionalno gardo.

"Sprva sem mislil, da bi moral zgolj molčati ..."
V izjavi, ki je spremljala umetnino, je Banksy zapisal: "Sprva sem mislil, da bi moral zgolj molčati in glede te zadeve prisluhniti temnopoltim. Ampak zakaj bi to storil? To ni njihova težava. Moja je. Sistem je izdal nebelce. Beli sistem. Kot počena cev, ki poplavlja stanovanje ljudi, ki živijo spodaj. Zaradi tega pomanjkljivega sistema gre življenje v bedo, vendar ni njihova naloga, da to odpravijo. Ne morejo nihče jih ne bo spustil v zgornje stanovanje." Banksy zaključi z besedami: "To je težava belcev. Če belci tega ne odpravijo, se bo moral nekdo povzpeti navzgor in vdreti skozi vrata."

Tako se je ta bristolski ulični umetnik pridružil tistim, ki si prizadevajo, da bo Floydova tragična smrt nemara le prinesla nekaj pozitivnega resnično reformo kazenskopravnega sistema v ZDA, predvsem pa reforme policijskih postopkov in odpravo sistemskega rasizma. 46-letnega Floyda bodo pokopali danes v Houstonu. Za Chauvina, ki je obtožen umora, je sodišče določilo varščino 1,25 milijona dolarjev brez pogojev in milijona dolarjev s pogoji, kot so prepoved opravljanja policijskega dela, predaja orožja in prepoved stikov s Floydovo družino.

Sorodna novica Čas je za nove superjunake: Banksy se pokloni zdravstvenim delavcem

Še en Banksyjev poklon mesec poprej
Mimogrede, Banksy se je s svojim delom oglasil tudi v preteklem mesecu, ko se je poklonil delavcem britanskega zdravstvenega sistema NHS za njihovo predano delo v času pandemije koronavirusne bolezni covid-19. Na sliki je upodobil dečka, ki se igra z lutko medicinske sestre, pred tem pa je očitno odvrgel v koš za smeti lutki najbolj slavnih superjunakov Batmana in Spidermana. V času pandemije so se namreč kot superjunaki izkazali prav zdravstveni delavci.