V Centru Pompidou, ki velja za multidisciplinarno institucijo, saj poleg umetnostnega muzeja združuje še knjižnico in raziskovalni center za glasbo in vizualne umetnosti, sicer hranijo največjo evropsko zbirko moderne umetnosti – vendar niti enega dela tega najslavnejšega anonimnega umetnika.

Olfa nož vihteča podgana
Po izginotju podgane, ki vihti olfa nož, sicer alter ego, ki ga Banksy pogosto uporabi, je Center Pompidou pariški policiji podal ovadbo zaradi uničenja premoženja.

V tem tednu so v Parizu in njegovi okolici aretirali trojico osumljencev. Eden od njih je zdaj obtožen kraje kulturne dobrine, druga dva osumljenca, ki sta bila aretirana v torek, pa sta bila pozneje izpuščena.

Policiste so nadaljnje preiskave privedle do dveh Banksyjevih stvaritev. Še zmeraj pa pogrešajo podgano, ustvarjeno s šablono na zadnjo stran znaka za Pompidoujevo parkirišče. Stvaritev je bila izžagana iz znaka.

Poklon žrtvam terorističnega napada v koncertni dvorani Bataclan leta 2015. Foto: EPA
Poklon žrtvam terorističnega napada v koncertni dvorani Bataclan leta 2015. Foto: EPA

Teroristični napad v dvorani Bataclan
Odtujitev te stvaritve iz bližine Centra Pompidou se je zgodila sedem mesecev po tem, ko je izginila Banksyjeva stvaritev na vratih stavbe zraven koncertne dvorane Bataclan. Z muralom, ki prikazuje s kapuco pokrito dekle, se je umetnik poklonil 90 žrtvam, ki so novembra 2015 umrle v terorističnem napadu pripadnikov Islamske države na tamkajšnjem koncertu.

Psu ponujena kost lastne tace
Tretja izginula Banksyjeva stvaritev, s katero je po lastnih besedah zaznamoval 50. obletnico študentske vstaje v Parizu leta 1968, je izginila kmalu po nastanku. Na njej je bil upodobljen poslovnež v obleki, ki psu ponuja lastno kost, potem ko mu je odžagal sprednjo taco.

Vir blizu preiskave je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da poskušajo zdaj potrditi, da gre pri teh dveh najdenih delih tudi zares za Banksyjeve stvaritve. Sicer je umetnik na svojem profilu na Instagramu kmalu po omenjenem ustvarjalnem pohodu po Parizu v letu 2018 potrdil svoje avtorstvo osmih tamkajšnjih stvaritev.

Zaznamovanje 50. obletnice pariških študentskih protestov leta 1968. Foto: EPA
Zaznamovanje 50. obletnice pariških študentskih protestov leta 1968. Foto: EPA