Dražbena hiša v Brooklynu je tako knjigo izvzela iz prodaje, in sicer na zahtevo judovske skupnosti v Cluj-Napoci v današnji Romuniji in Svetovne judovske organizacije za restitucijo. Na podlagi te knjige bodo med drugim lahko tudi raziskali imena prednikov deportiranih Judov.

"V primeru več sto tisoč Judov v vzhodni Evropi ni za njimi ostalo nič ‒ celo njihovi dokumenti so bili odtujeni in so izginili." Foto: EPA

V času nacizma leta 1944 so s šestimi vlaki iz mesta Cluj-Napoca približno 18.000 Judov deportirali v koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau, piše spletni portal Art Daily. Njihove domove, lokale in pisarne, arhive in sinagoge so prebrskali in izropali, izginili so tudi knjige in zgodovinski dokumenti. Za nekdaj živahno, večinoma madžarsko govorečo skupnostjo, je ostalo le malo materialnih sledi.

Potem ko so mnogi od tistih, ki so holokavst preživeli, emigrirali, danes tamkajšnja judovska skupnost šteje le 350 oseb z zelo pomanjkljivimi zgodovinskimi dokumenti o svoji zgodovini.

Zabeleženi so pogrebi v mestu med letoma 1836 in 1899
Februarja pa se je na dražbi v New Yorku pojavil redek ohranjeni materialni dokaz o zgodovini judovske skupnosti v mestu. Gre za matično knjigo, v kateri so zabeleženi pogrebi v mestu med letoma 1836 in 1899.

Do umika na dražbi je prišlo na zahtevo judovske skupnosti v mestu Cluj-Napoca in Svetovne judovske organizacije za restitucijo. Register, ki je poznan tudi kot Pinkas Klali D'Chevra Kadisha, je na spletu zasledil raziskovalec rodoslovja in nanj opozoril predsednika judovske skupnosti v Cluj-Napoci Roberta Schwartza.

"Brez dokumentov ni mogoče rekonstruirati zgodovine skupnosti"
Po besedah Zoltana Tiborija, direktorja Inštituta za študije holokavsta in genocida na Univerzi v Cluj-Napoci bodo na podlagi omenjenega registra raziskovalci lahko prišli tudi do imen prednikov deportiranih.

"Umrlega se običajno spominjata skupnost in njegova družina. A v primeru več sto tisoč Judov v vzhodni Evropi ni za njimi ostalo nič ‒ celo njihovi dokumenti so bili odtujeni in so izginili. Brez dokumentov ni mogoče rekonstruirati zgodovine skupnosti. Nimamo niti seznamov z njihovimi imeni," je še dejal Tibori.