Veliko zanimanje je presenetilo tudi organizatorje tradicionalnega brezplačnega nogometnega tabora za otroke med petim in petnajstim letom starosti. Foto: MMC RTV SLO/Damir Gaber in Gorazd Zadravec.
Veliko zanimanje je presenetilo tudi organizatorje tradicionalnega brezplačnega nogometnega tabora za otroke med petim in petnajstim letom starosti. Foto: MMC RTV SLO/Damir Gaber in Gorazd Zadravec.

Veliko zanimanje je presenetilo tudi organizatorje tradicionalnega brezplačnega nogometnega tabora za otroke med petim in petnajstim letom starosti. V sodelovanju z medobčinsko nogometno zvezo, ga že sedmo leto, vedno tretji teden v juliju, pripravlja nogometni klub Čarda, malico pa priskrbijo pomurska podjetja z donacijami.

Za kratkočasenje najmlajših in šolarjev prostovoljno skrbijo vzgojiteljica in 20 trenerjev, za polne želodčke pa mamice. Organizatorje je letošnji obisk otrok presenetil, a ga vidijo kot znamenje, da je z žogo še vedno mogoče kljubovati sodobnim tehnologijam z računalniškimi igricami na čelu.

Alen Andrejc iz Martjancev prihaja na tabor vsako leto. ''Ker tudi sicer veliko časa preživim ob nogometni žogi, saj tudi treniram nogomet. Tukaj spoznam nove prijatelje, pa še zabavno je," pravi.

Ali ga računalnik ne mika? "Ne tako kot žoga in družba. Je zabavneje,'' pove prepričljivo. Zatem se nam pridruži še njegov vrstnik Niko Barbarič, ki se veseli predvsem druženja z novimi prijatelji, saj v vasi, od koder prihaja, nima vrstnikov za igro. Niko pove: ''Včasih pogrešam družbo, računalnik pa mi ne pomeni ravno dosti. To je boljše, da se družimo, ker smo otroci danes tako ali tako premalo zunaj. Tu nam je pa lepo, pa še kaj se naučimo.''

Ne naučijo se le nogometnih veščin, temveč spoznavajo tudi delo policistov, vojakov, padalcev in gasilcev, kar jim popestri vsakdan na igrišču. Po osvojenih nogometnih veščinah in stkanih novih prijateljskih vezi pa se bodo zagotovo razveselili tudi nagrade za trud, ki jih čaka - brezplačni ogled ene izmed prihodnjih tekem slovenske nogometne reprezentance.

Cirila Sever, TV Slovenija