Boris Bajc, direktor Agroinda in nekdanji direktor Kmetijske zadruge Vipava:
Boris Bajc, direktor Agroinda in nekdanji direktor Kmetijske zadruge Vipava: "Ukrajinska družba je DUTB-ju poplačala terjatve Agroinda. Ta mesec bo še Kmetijska zadruga Vipava svoj skoraj 94-odstotni lastniški delež v Agroindu prenesla na novega ukrajinskega lastnika. In to res za en evro. Vsi me sprašujete – zakaj samo za en evro. Odgovor je jasen: to je zakonita obveza: vse, kar se je preneslo na DUTB, se prodaja za en evro." Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
Polnilna linija v Agroindu
V Agroindu imajo skupaj s prihajajočim ukrajinskim lastnikom rezerviranih milijon evrov za naložbe. Spomladi bodo dodali še eno novo polnilno linijo. Prihodnji mesec bodo začeli obnavljati vinograde – najprej v Biljenskih gričih. Lastnih vinogradov ima Agroind skoraj 300 hektarjev, doslej so jih obnavljali le tretjino – kar ni dovolj niti za enostavno reprodukcijo. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
Andrej Furlan, predsednik Sveta delavcev Agroind Vipava 1894
Andrej Furlan, predsednik Sveta delavcev Agroind Vipava 1894. "Prej smo razmišljali o stavki, bali smo se stečaja. Od trgatve dalje pa se zadeve v Agroindu vendarle umirjajo. Plače sicer za en mesec zamujajo, toda do pomladi naj bi se vse uredilo. Tudi lanski regres smo tik pred iztekom leta končno dobili. Verjamem, da bo z novim lastnikom v Agroindu bolje." Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
Zaposlena v Agroindu
V Agroindu je zdaj le še petdeset zaposlenih. Vsi čakajo na izboljšanje pogojev za delo in predvsem zvišanje plač. Zdaj je povprečna plača samo slabih tisoč evrov bruto. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
Vipavska vinska klet v roke Ukrajincem

Lani je največ pozornosti na Vipavskem vzbujala prodaja zadružne lastnine. Gre za vipavsko vinsko klet Agroind 1894.

Ukrajinska družba – neuradno naj bi bila to firma Demis Group, ki se ukvarja s preprodajo alkoholnih pijač in kmetijskih pridelkov, je maja lani ustanovila svoje predstavništvo v Novi Gorici. Svojo slovensko podružnico so registrirali z imenom Vipavski vinograd d.o.o. Osnovni kapital je dobrih 507 tisoč evrov.

Zanimivo je, da ima novogoriška podružnica ukrajinskega kmetijsko-trgovskega velikana kar tri direktorje, imenovali so jih 25. novembra lani. Eduard Demishev in Sergij Kheilyk sta iz Dnepropetrovska, Natalia Martinenko iz Kijeva. Vse tri smo večkrat klicali, jih iskali na novogoriškem naslovu – vendar so nedosegljivi.

Tudi Borisa Bajca, ki so ga Ukrajinci postavili za direktorja Agroinda, smo prosili za pomoč, da vendarle pridemo do njih. Povedal je, da jih je tudi on videl le nekajkrat za kakšno uro ali dve in da hočejo ostati v zakulisju. Konec meseca pa naj bi se vendarle pokazali v javnosti – po skupščini delničarjev Agroinda, ki bo 28. januarja, ko naj bi dokončno prenesli tudi 94-odstotno zadružno lastništvo na ukrajinske Vipavske vinograde, ko naj bi stoletno premoženje vipavskih kmetov oziroma zadružnikov pristalo v rokah ukrajinskih trgovcev.

Ukrajinci poplačali terjatve DUTB-ja do Agroinda
Ukrajinci so kupili vse terjatve, ki jih je DUTB imel do Agroinda. Na "slabo banko" smo večkrat naslovili konkretna vprašanja – kdo je kupec, kakšne so njegove reference, koliko so znašale terjatve …, toda odgovor je bil vsakokrat izjemno skop.

Navajam: "Kot smo vam odgovorili, je DUTB postopek prodaje terjatev transparentno zaključila. Več informacij, zaradi dolžnosti varovanja zaupnosti, ne moremo razkrivati. Vprašanja prosimo naslovite na lastnika oziroma kupca." Seveda smo jih na (ukrajinskega) kupca na novogoriškem naslovu "Vipavski vinograd d.o.o." večkrat naslovili, toda ostali smo brez odziva …

Kot smo neuradno izvedeli v Agroindu, so Ukrajinci DUTB-ju plačali za 1,7 milijona evrov terjatev vipavske vinske kleti. To je precej manj, kot je bil Agroind zadolžen. Dolg vipavske vinske kleti je znašal kar 5,21 milijona evrov. Izklicno ceno terjatev je DUTB sprva postavil pri 1,9 milijona evrov. Končno plačilo naj bi bilo še za 200 tisoč evrov nižje.

Zadruga bo svoj delež prenesla za en evro
Ukrajinska družba Vipavski vinograd, ki je Agroind očistila dolgov, zdaj zahteva lastništvo vipavske vinske kleti. Skoraj 94-odstotni lastniki Agroinda so za zdaj še vipavski kmetje oziroma Kmetijska zadruga Vipava. Zadruga pa naj bi še ta mesec ves svoj delež prenesla Ukrajincem.

Boris Bajc, direktor Agroinda, napoveduje: "Prenos bo za en evro. Vsi se zgražajo nad tem enim evrom. Toda vedeti morate, da je zakonita obveza: vse, kar se je preneslo na DUTB, se prodaja za en evro." Zanimivo je, da so ob vsem tem vipavski kmetje tiho … Da nihče nikogar ne vpraša – kdo je zapravil vipavsko zadružno lastnino? Kdo je/so krivec/krivci za (raz)prodajo kmečkega premoženja v Vipavski dolini? Imena zadružnih voditeljev so vendarle znana in zapisana. Črno na belem! Prav tako imena direktorjev Agroinda, ki so jih v zadnjih nekaj letih menjevali kar po tekočem traku!

Ukrajinci naj bi vlagali
Petdeset zaposlenih v Agroindu, ki upravljajo skoraj 300 hektarjev vinogradov, in nekaj sto zadružnikov, ki grozdje še vedno vozijo v vipavsko klet, bolj kot "grehi" zadružne zgodovine zanimajo napovedi za vinogradniško prihodnost Vipavske doline. Boris Bajc, direktor Agroinda, je optimist: "Postavili bomo novo polnilno linijo. Ta hip imamo podpisanih za milijon evrov naložb. Gre za kapital Ukrajincev in za naš obratni kapital. Vlagali bodo oziroma bomo tudi v vinograde. Letos je načrtovana obnova na 13 hektarjih. Gre predvsem za obnovo vinogradov v našem največjem kompleksu, na Biljenskih gričih. Sadili bomo merlot."

Valter Furlan, vodja Vinogradništva Bilje v Agroindu, je opozoril: "Zadnja obnova je bila pred več leti in še takrat samo šest hektarjev. Agroind ima več kot 290 hektarjev svojih vinogradov v Kromberku, Ložah in na Biljenskih gričih. Obnova je (pre)dolgo nazadovala. Ni je bilo niti za tretjino, kar ne zadošča niti za enostavno reprodukcijo. Letos se bo vendarle obrnilo na bolje."

Širili naj bi tudi vinsko ponudbo
Bajc napoveduje, da bodo ukrajinski lastniki širili tudi vinsko ponudbo. Ob tem se zastavlja vprašanje – kako bodo prepričali zadružnike, da znova pridejo v klet, da znova vozijo grozdje v Agroind? Število kmetov, ki verjamejo Agroindu, se je več kot prepolovilo. Bajc odgovarja: "Z urejenimi donosi in s pravšnjo ceno." Lansko grozdje bo Agroind na primer plačal po 50 centov na kilogram za belo grozdje in 38 centov na kilogram za rdeče sorte. Kmetom bodo začeli plačevati februarja, do trgatve naj bi bil celoten lanski letnik izplačan. Spomnimo, da so prej vipavski zadružniki na svoj denar iz kleti čakali tudi po več let. V dveh letih naj bi po Bajčevih napovedih v klet že dobili 5 milijonov kilogramov grozdja, zdaj je ta številka krepko manjša.

Plače zamujajo za mesec dni
Petdeset zaposlenih v Agroindu upa, da bo z novim lastnikom manj težav. Pred iztekom leta so namreč zaradi zamujanja s plačami, regresom in plačilom socialnih dajatev že napovedovali stavko. Z vodstvom Agroinda so se zatem dogovorili, da še malo potrpijo. Andrej Furlan, predsednik Sveta delavcev v Agroindu, je na prvi delovni dan letos povedal: "Stvari se urejajo, zdaj plača zamuja 'le' še mesec dni. Regres so nam izplačali tik pred koncem leta. Napovedujejo, da se bodo zadeve uredile v treh mesecih. Počakali bomo. Verjamemo, da se bodo zadeve z novim lastnikom obrnile na bolje. Slabše pravzaprav ne more biti."

Vipavska vinska klet v roke Ukrajincem