Morsko dno bodo poglabljali s posebnim morskim bagrom. Foto: Edi Mavsar
Morsko dno bodo poglabljali s posebnim morskim bagrom. Foto: Edi Mavsar
Luka Koper
Eden izmed bazenov, zgrajenih pred tremi leti, je že zapolnjen z muljem. Foto: Edi Mavsar

Po dolgi in vsebinsko zapleteni razpravi so svetniki ankaranske krajevne skupnosti, ki kljub različnim stališčem zastopajo občino Ankaran v konstituiranju, Luki Koper v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja podali soglasje za izgradnjo bazena, kamor naj bi odlagali odvečni morski mulj, ki bo nastal pri poglabljanju morskega dna. "Tehtali smo med okoljsko spornostjo projekta, ki je nedvoumna, in morebitnimi očitki, da zaviramo razvoj pristanišča," pravi predsednik krajevne skupnosti Ankaran Gregor Strmčnik.

Razvoj luke da, a s soglasjem okolja
Soglasje velja le za bazen, ki bo nastal na državnih zemljiščih, medtem ko so izgradnjo drugega bazena, ki naj bi zrasel na občinskem zemljišču, zaradi zapletov okoli delitvene bilance med občino Koper in občino Ankaran v nastajanju, zavrnili. Ob tem Ankarančani zahtevajo, da se bližnjim prebivalcem zagotovijo ustrezni bivanjski pogoji in da se jasno določi upravičenca za prejem nadomestila za pridobitev stavbne pravice, kar iz zdaj veljavnih dokumentov ne izhaja.

"Svet KS Ankaran poziva vodstvo družbe Luka Koper, da intenzivira in pospeši dela na poglabljanju plovnega kanala v prvi bazen na koto -14 metrov ter da o izvedbenem časovnem okviru poglobitve obvesti poslovne partnerje," še pravi Strmčnik. Svetniki so včeraj predlagali tudi sklenitev tripartitnega dogovora med vlado, gospodarsko družbo Luka Koper in občino Ankaran v konstituiranju, v katerem bi dolgoročno uredili odnose in razmerja med vsemi vpletenimi stranmi.