Antenski stolp bo po koncu vzdrževalnih del še vedno visok več kot 100 metrov. Foto: Radio Koper
Antenski stolp bo po koncu vzdrževalnih del še vedno visok več kot 100 metrov. Foto: Radio Koper
Miran Dolenec
Miran Dolenec. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Septembra se bodo začela vzdrževalna dela, ki obsegajo znižanje konstrukcije za 32 metrov, zamenjavo sidrnih vrvi in prenovo televizijskega antenskega sistema. Antenski stolp na Belem Križu je namreč že precej dotrajan in potreben vzdrževanja, je pojasnil vodja enote Oddajniki in zveze na RTV Slovenija, Miran Dolenec: "Gre za dela, ki bodo zagotovila boljšo varnost samega stolpa. Ta stolp je bil postavljen pred 50 leti in seveda ga je treba občasno tudi vzdrževati."

Sama dela torej niso povezana s selitvijo stolpa, ki jo zahtevajo okoliški prebivalci in h kateri se je s sodnim sporazumom zavezal tudi RTV SLO. Postopek že nekaj časa stoji. Dolenec je pojasnil razlog: "Agencija za elektronske komunikacije ne more zagotoviti dodatnih frekvenc, ki bi jih potrebovali za pokrivanje obalnega območja z radijskimi programi z drugega kraja."

Novo upanje vzbuja novi, digitalni način oddajanja radijskih programov: "V obdobju približno petih do desetih let - odvisno od tega, kako bo ta tehnologija zaživela - pa bodo nastopili pogoji za selitev tega antenskega sklopa na druge lokacije."

Glavno oviro pri uveljavitvi nove tehnologije predstavlja menjava sprejemnikov pri poslušalcih. Ti bodo svoje priljubljene radijske programe lahko spremljali tudi v času vzdrževanja: "V času del bodo zagotovljeni vsi programi v vseh tehnologijah, razen na srednjem valu."

Antenski stolp bo po koncu vzdrževalnih del še vedno visok več kot 100 metrov.
Jasna Preskar, Radio Koper