Trasa predvidenega avtocestnega odseka. Foto: Dars
Trasa predvidenega avtocestnega odseka. Foto: Dars
Uprava Darsa pod vodstvom Matjaža Kneza načrtuje, da bo odsek zgrajen v štirih letih. Foto: Danijel Poslek

Štiri leta in 252 milijonov evrov bo torej potrebnih, da bi Dars do poletne sezone leta 2018 zgradil avtocestni odsek Draženci-Gruškovje. Načrte je uprava Darsa danes predstavila na Vidmu pri Ptuju, predsednik uprave Matjaž Knez pa je ob tem poudaril, da gre za projekt, ki logično končuje Phyrnski koridor, ki poteka skozi našo državo. "Sicer pa ne vemo, zakaj se je ta odsek vedno zamikal v prihodnost in nikoli ni bilo pripravljenosti, da bi zgradili ta odsek," se je danes še spraševal Knez.

A zdaj ta pripravljenost je, Dars pa se bo za uspešno izvedbo projekta – kot je poudaril član uprave Tine Svoljšak - primoran vnovič zadolžiti. "Iz lastnih virov bomo namenili približno 30 odstotkov sredstev, približno polovico pa iz naslova zadolževanja – z bančnimi posojili in morebitno izdajo obveznic. Del sredstev pa želimo pridobiti tudi iz kohezijskih sredstev," je še dodal Svoljšak, ki je ob tem tudi nekoliko razčlenil strošek gradnje na kilometer avtoceste.

"Predvideno je, da bo vrednost tekočega kilometra brez izgradnje regionalne ceste vredna 12,6 milijona po tekočem kilometru, skupaj z izgradnjo regionalne ceste in spremljajočih objektov pa bo ta znesek nekaj manj kot 15 milijonov na kilometer," je pojasnil Svoljšak.

Razpis objavljen poleti
Uprava Darsa sicer pričakuje, da bo razpis za izvajalca del objavljen poleti, in ob tem upa, da se bodo izognili zapletom in bi dela lahko stekla že oktobra. "Če pogledamo v preteklost, lahko ugotovimo, da so ti razpisi povezani z velikim številom pritožbenih postopkov in premikanjem izbire izvajalca v neko dolgo obdobje. In če pogledamo, kaj se dogaja na primorski avtocesti, vidimo, da lahko izbor traja tudi dve leti. Upam, da bo v tem primeru drugače, da bo razpisna dokumentacija pripravljena kvalitetnejše in da bomo izvajalca izbrali v predvidenem terminskem planu," je poudaril prvi mož slovenskega cestninarja Matjaž Knez.

Avtocestni odsek med drugim vključuje izgradnjo treh priključkov, sedmih nadvozov in 24 mostov, vzporedno pa bo zgrajena nova regionalna cesta. Vse skupaj po besedah člana uprave Franca Skoka potekalo v dveh fazah. "Sama izgradnja bo – da bi promet po vzporednih cestah potekal normalno - potekala v dveh fazah. Prva faza - od kilometra 0 do kilometra 7,26 - bo potekala od letošnjega oktobra do junija 2017. Druga faza - od kilometra 7,26 do 13,03 - pa od spomladi prihodnje leto pa vse do poletne sezone, torej junija 2018," je terminski načrt razložil Skok.
Odrešitev za prebivalce
Začetek gradnje, predvsem pa njeno dokončanje, bosta razveselila zlasti okoliške prebivalce. Župan Podlehnika Marko Maučič je ob tem poudaril, da verjame, da bodo prebivalci znali potrpeti, saj - kot pravi - izvedba tega projekta prinaša dolgo želeno odrešitev.

Kot smo že omenili, se bo Dars na račun tega projekta zadolžil za skoraj 120 milijonov evrov. Za to mora najprej dobiti soglasje pristojnega ministrstva, nato pa bo stekel postopek izbire izvajalca del.