Dalibor ima poseben pristop do hrane, neobremenjeno združuje jedi z vsega sveta in pri tem uživa. Foto: Vesna Hrdlička Bergelj
Dalibor ima poseben pristop do hrane, neobremenjeno združuje jedi z vsega sveta in pri tem uživa. Foto: Vesna Hrdlička Bergelj

Včasih se pošalim, da mi ni treba veliko potovati po svetu, s hrano pa lahko grem, kamor hočem, en dan v Indijo, drugi dan na Japonsko, tretji na Tajsko. To je nekakšen način mojega potovanja po svetu.

Dalibor Novaković
Dalibor Novaković
Okoli Daliborjeve kuhinje je nastala skupnost Daliborjevih privržencev. To so večinoma igralci in plesalci iz Španskih borcev, kreativci iz Smetumeta in tudi uslužbenci iz javne uprave. Foto: Vesna Hrdlička Bergelj

Gostom, med katerimi so tudi tujci, že eno leto v svoji kuhinji odprtega tipa na tržnici Moste pri izbiri hrane pomaga Dalibor Novaković, ljubljanski gostinec. Odraščal je v družini, ki se je v Slovenijo preselila iz Bosne. Njegova mama je kuhala bosanske, v glavnem mesne jedi. Toda 36-letni Ljubljančan se je v svoji ponudbi odločil za drugačno vrsto hrane, kot so pričakovani čevapčiči in pleskavice, kar določeni gostje težje razumejo.

Spoznajte netipičnega kuharja Daliborja Novakovića, ki namesto pleskavic in čevapčičev ponuja azijsko juho z misom. Celotno oddajo NaGlas! si lahko ogledate pod novico. Gostja je bila pevka, pesnica in prevajalka Klarisa Jovanović, prispevek o Novakoviću pa najdete od 11:06 dalje.

Dalibor to pojasnjuje takole: "Ljudje pridejo k meni, in ker ne vedo, kaj kuham, vprašajo: Imaš pleskavico? Ko rečem ne, nadaljujejo: Ja, kaj pa imaš? Neko mesno jed, odgovorim. A s krompirjem? Ne. Potem pa ne bom tega."

Dalibor ima poseben pristop do hrane, neobremenjeno združuje jedi z vsega sveta in pri tem uživa. Izbira dnevne ponudbe je za Daliborja vedno nova izkušnja: "Včasih se pošalim, da mi ni treba veliko potovati po svetu, s hrano pa lahko grem, kamor hočem, en dan v Indijo, drugi dan na Japonsko, tretji na Tajsko. To je nekakšen način mojega potovanja po svetu."

Različni vplivi
V Daliborjevi kuhinji se lahko opazi vpliv različnih kuhinj, od pričakovane balkanske do italijanske, francoske in slovenske. Po Daliborjevem mnenju je Slovenija prav na razpotju različnih okusov: "Seveda se čuti močan vpliv balkanske kuhinje. Ob tej hrani sem odrastel. To je hrana, ki jo je moja mati po službi vsak dan kuhala. Veliko mesa se je jedlo. Seveda je prisoten tudi slovenski vpliv glede na to, da sem tukaj odraščal. V Sloveniji je čutiti italijanske, avstro-ogrske, madžarske in balkanske vplive, zato pri nas v Sloveniji ponujamo najboljšo mešanico vsega tega."

Mesne diete
Zanimalo nas je, zakaj na balkanskem meniju prevladuje meso. Dalibor ima o tem prav izviren odgovor: "Po mojem mnenju to izhaja iz časov, ko so naši starši dobili možnost, da so nam zagotovili vse tisto, česar sami niso imeli. Rekli so: Mi nismo mogli jesti vsak dan mesa, zato bomo to omogočili svojim otrokom. Zato smo končali na strogo mesni dieti."

Zgradil skupnost
Okoli Daliborjeve kuhinje se je zgradila skupnost Daliborjevih privržencev. To so večinoma igralci in plesalci iz Španskih borcev, kreativci iz Smetumeta, pa tudi uslužbenci iz javne uprave. Kaj jim je všeč pri Daliborjevi kuhinji in okoli nje? Alenka Kreč Bricelj iz Smetumeta je razložila: "Dado je zelo v redu, ker je pridobil stalne privržence, stalne stranke. Pomagal je zgraditi skupnost okoli tega prostora, kjer vsi skupaj jemo in se zdaj tudi vsi poznamo ter so se stkale tudi druge vezi." Dalibor pa to razlaga po svoje: "Sem edini kuhar, ki se lahko pohvali, da pozna 90 odstotkov svojih gostov po imenu."

Recept za dober tek
Vprašali smo ga, naj nam razkrije skrivnost dobro pripravljene jedi: "Pripravljena mora biti dobro, če kuhaš domače, sezonske jedi in z ljubeznijo, ne moreš zgrešiti."

Poleg tega, da kuha z ljubeznijo, mora dober kuhar tudi poskrbeti, da so obiskovalci ob uživanju hrane sproščeni. Dober tek!

Včasih se pošalim, da mi ni treba veliko potovati po svetu, s hrano pa lahko grem, kamor hočem, en dan v Indijo, drugi dan na Japonsko, tretji na Tajsko. To je nekakšen način mojega potovanja po svetu.

Dalibor Novaković