Na terasastih pobočjih nad Izolo stoji nekaj sto pomožnih kmetijskih objektov. Foto: BoBo
Na terasastih pobočjih nad Izolo stoji nekaj sto pomožnih kmetijskih objektov. Foto: BoBo

Izolski občinski svetniki so soglasno potrdili spremembe prostorskega akta, s katerim so legalizirali večino pomožnih kmetijskih objektov, kjer jih Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov ni dovoljeval. Sprejeli so tudi podroben prostorski načrt za Šared in sklenili, da bodo del obale v mestnem jedru, ki meji na Simonov zaliv, zaščitili pred megalomanskimi pozidavami.

Na terasastih pobočjih nad Izolo stoji nekaj sto pomožnih kmetijskih objektov. Za Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS so bile te zgradbe sporne. Približno dve tretjini teh objektov je občina z novimi ureditvenimi pogoji za podeželje legalizirala. Župan Igor Kolenc je pojasnil, da odlok legalizira tiste objekte, ki so jih ljudje zgradili na osnovi nekoč veljavnih dokumentov, in omogoča postavitev novih objektov izključno za kmetijske namene.

Predsednik krajevne skupnosti Jagodje-Dobrava Maks Filipčič je poudaril, da se je za izolske vrtičkarje, vinogradnike in oljkarje končalo obdobje negotovosti in da sklep občinskega sveta omogoča nadaljnji obstoj kmetijskih dejavnosti: "Ne da se to izrablja v vikend namene, kar je rak rana Obale."

Župan zagotavlja, da bo odločitev občinskih svetnikov upošteval tudi Sklad kmetijskih zemljišč. Dveletni moratorij pa naj bi vse objekte ščitil pred kakršnim koli rušenjem. To velja tudi za pozidave na območju zaščitene krajine Izolskega amfiteatra.

Veljavna kulturnovarstvena pravila uvajajo na to območje nerazumne rešitve, zato bo občina s soglasodajalci poskušala doseči nov dogovor, je razložil župan Kolenc, in postavil vprašanje: "Zakaj, ravno zaradi tega videza, ne omogoči, da so tam objekti skriti? Zakaj omogočamo kontejnerje?"

Izolski občinski svet je sprožil tudi postopek za razveljavitev veljavnega podrobnega prostorskega načrta, ki ob obali med Simonovim zalivom in hotelom Delfin omogoča gosto pozidavo. O spremembah akta bo občina obvestila tudi lastnike oziroma stečajnega upravitelja družbe Konstruktor.

Lea Širok, Radio Koper