Blejci so se naveličali čakati na obvoznico. Foto: BoBo
Blejci so se naveličali čakati na obvoznico. Foto: BoBo

Okoli 100 Blejcev je ob podpori občinske uprave ter blejskega in bohinjskega župana, sprva nameravalo ob blejskem strateškem forumu protestno zapreti glavno cesto skozi Bled, a so si premislili.

Tako so se raje odločili za miren pohod po pločniku skozi Bled, od Triglavske rože do Festivalne dvorane, kjer poteka forum. Na pohodu so z večkratnim sprehajanjem čez prehode za pešce vseeno občasno tudi ovirali promet in povzročali krajše zastoje.

Na prometno problematiko Bleda so udeležence foruma opozorili tudi s transparenti, na katere so med drugim zapisali: "Za hitrejši razvoj na Bledu, v Bohinju in Gorjah" in "Dovolj imamo delegacij in forumov! Zahtevamo cesto!".

Bled nima denarja, država tudi ne
Po besedah direktorja blejske občine uprave Matjaža Berčona je protest naslovljen na državo, ki je zdaj na potezi, da znova zažene priprave na izgradnjo obvoznice. Občina je namreč sprejela že vse potrebne akte in na svojo roko kupila tudi že del zemljišč, kjer bo potekala južna obvoznica.

Več kot to si ne morejo privoščiti, od države pa zahtevajo, da zagotovi vsaj 400.000 evrov in tako konča odkupe zemljišč. S pridobitvijo zemljišč pa lahko začne postopek za pridobitev gradbenega dovoljenja. Blejski župan Janez Fajfar pa je opozoril, da se dnevno skozi Bled povprečno pelje 20.000 vozil, na vrhuncu sezone pa celo od 28.000 do 30.000. Če protest ne bo obrodil sadov, nameravajo v prihodnosti svoje zahteve izraziti na ostrejši način, torej z daljšo zaporo ceste.

Da bi Bled razbremenili, bi morali zgraditi južno obvoznico proti Bohinju in severno proti Pokljuki. Za približno 25 milijonov evrov vredno južno obvoznico je vsa dokumentacija že pripravljena, a je bil projekt prepozno prijavljen na evropski razpis. Da se kaj podobnega ne bi zgodilo s severno obvoznico, pa je občina tudi zanjo že začela sprejemati vse potrebne akte.