Direktor bolnišnice Andrej Levanič je odločen, da se mora gradnja urgentnega centra začeti že letos. Foto: Danijel Poslek
Direktor bolnišnice Andrej Levanič je odločen, da se mora gradnja urgentnega centra začeti že letos. Foto: Danijel Poslek

Potem ko je ministrstvo za zdravje sredi lanskega leta gradnjo ptujskega urgentnega centra naposled uvrstilo v načrt razvojnih programov države, ptujska bolnišnica še vedno išče potrebnih 600 tisoč evrov lastnih sredstev za začetek gradnje. Številni pri uresničitvi projekta opozarjajo tudi na prešibko dejavnost lokalne skupnosti - ptujske občine.

"Počasi nam teče voda v grlo," po več kot letu dni ugotavlja direktor bolnišnice Andrej Levanič. Ker ministrstvo nasprotuje dodatnemu zadolževanju bolnišnice, je ta do denarja med drugim poskušala priti s prerazporeditvijo dobička ptujskega doma upokojencev in z dobrodelnimi akcijami.

Zdaj se zdi najverjetnejša prodaja dela bolnišničnega zemljišča ptujskemu domu upokojencev, ki želi urediti novo enoto za paliativno oskrbo. A tudi pri tem se zapleta pri dogovorih z ministrstvi, pojasnjuje Levanič: "Žal ta trenutek prihajajo z vrha negativne informacije, da na ta način izvedena kompenzacija, kot je bila zamišljena med ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na eni strani in ministrstvom za zdravje na drugi strani, ni možna."

Predsednik ptujskih Socialnih demokratov Dejan Levanič je pred dnevi opozoril, da utegne projekt splavati po vodi in Ptuj ostati brez urgentnega centra tudi zaradi premajhne odzivnosti občine. "Ko na neki točki ni sogovornika na strani mestne občine oziroma župana, ki bi se moral postaviti prvi v sklop tega projekta, lahko hitro pridemo do tega, dan nam bo tudi ta priložnost ušla iz rok."

S tem pa bodo znova najkrajšo potegnili nič krivi bolniki, zato se mora gradnja začeti še letos, je odločen direktor bolnišnice.