"Ni nam treba hoditi na plesne vaje, saj imajo naši otroci plesne gibe že v sebi," pravi Milena Tudija. Foto: Bogdan Miklič
Milena Tudija
Milena Tudija opaža, da se povečuje število Romov, ki bi radi imeli romsko društvo. Foto: Bogdan Miklič


Romano veseli združuje 18, kot pravi Tudijeva, resnih članov, med katerimi so trije iz večinske skupnosti, vsi skupaj pa stremijo k temu, da romska kultura ne zatone v pozabo. Po njenem prepričanju je romska kultura na Dolenjskem vsako leto bolj prisotna. Opaža namreč, da se povečuje število Romov, ki bi radi imeli romsko društvo, prek katerega bi pokazali vse, kar spada k romski kulturi, torej plese, glasbo, življenje Romov. "V naseljih imajo celo romske muzeje," pristavlja.

Novomeško romsko društvo Romano veseli, kar v prevodu pomeni Romsko veselje, je znano predvsem po organiziranju slovesnosti ob romskem prazniku in romskih plesih. "Članice moje folklorne skupine najraje plešejo romske plese, ker uživajo v njih in so oblečene v romskih oblačilih. Med plesom se okrog njih vrtijo romska krila, kar je zame nekaj najlepšega na odru," dodaja Tudijeva.

Zanimalo nas je, kakšni so romski plesi. Tudijeva nam je odgovorila, da takšnega plesa drugod ne poznajo. Po njenem mnenju Romi polko plešejo enako kot večinski narod, samo gibi so drugačni, ker so menda Romi v plesih zelo gibčni in nadarjeni. "Ni nam treba hoditi na plesne vaje, saj imajo naši otroci plesne gibe že v sebi. Ko se postavijo na plesišče, že skoraj plešejo po glasbi. Sploh pa uživajo v pravi romski glasbi. Slednja je zelo prepoznavna po svetu. Pomembno je tudi to, da imamo enotno romsko himno," pravi Tudijeva, ki še dodaja, da je za romsko kulturo najpomembneje, da se ohranijo romski jezik, oblačila, plesi in glasba. "Če Romi to izgubijo, ne bodo vedeli, kdo so v resnici," sklene.

Bogdan Miklič

V galeriji so zbrane fotografije folklorne skupine Romano veseli.
Foto: Bogdan Miklič