Foto: Miloš Batistuta
Foto: Miloš Batistuta

Cesto na Mangartsko sedlo običajno koncesionar očisti snega in kamenja ter odpira za promet v drugi polovici junija, letos pa smo že šestega julija in je bila cesta še vedno zaprta. Jezi se najemnik koče na Mangartskem sedlu, jezijo se obiskovalci, zdaj je že veliko takih, ki ne razumejo, da je gorska lepotica še vedno zaprta.

Danes so na cesti na Mangartsko sedlo, ki je še vedno uradno zaprta, delavci koncesionarja utrjevali brežine. Na naše vprašanje, zakaj cesta na Mangartsko sedlo še vedno ni odprta za promet, so nam iz družbe Kolektor CPG 30. junija, torej pred tednom dni, odgovorili, da cesta ni očiščena snega zaradi nevarnosti snežnih plazov, saj je v zgornjem delu ceste še večmetrska snežna odeja.

Cesta na Mangartsko sedlo še zaprta

Na direkciji za infrastrukturo so še dodali, da je čiščenje odseka za zadnjim predorom varno šele, ko sneg toliko skopni, da ni več nevarnosti zasutja stroja ali zdrsa tega v prepad.
Predsednik Planinskega društva Bovec Robert Rot meni, da so takšne izjave o tem, da je sredi poletja nevarnost plazov, najmanj smešne: "To je velika sramota."

Erik Cuder iz koče na Mangartskem sedlu pa pravi: "Podobno se je dogajalo v osemdesetih letih, takrat ni bilo denarja, zdaj pa so vzdrževalci najbolj tehnološko opremljeni."

Prometni režim z zapornico na Mangartski planini in štetjem vozil, ki so ga uvedli lani, bo letos izboljšan s semaforjem, pobiranje ekološke takse, ki bo znašala deset evrov na vozilo, bodo začeli po odprtju ceste, predvsem pa bo več javnih prevozov.

Peter Mlekuž iz Razvojne zadruge Mangart pojasnjuje: "Do konca avgusta se izvajajo javni prevozi iz Bovca dvakrat dnevno, ob koncih tedna, julija in avgusta pa še dodatnih osem voženj."

Cesta je v vseh turističnih vodičih in zato izredno obiskana. Primož Rueh iz Brežic pravi: "Midva z ženo sva bila v Bovcu in bi rada prišla na Mangartsko sedlo, ker že leta poznamo cesto."

Pomembno pa je, da bo od jutri cesta vendarle odprta za promet.