Ankaranski župan Gregor Strmčnik je po delovnem srečanju poudaril, da so župani spoznali, da imajo podobna načela, ki bodo omogočila iskreno, korektno in spoštljivo sodelovanje.
Obmorske občine bi na tej podlagi lahko začele uresničevati skupne projekte za reševanje interesov in potreb vseh prebivalcev slovenske Istre. "Danes smo se dogovorili, da se v zelo kratkem času znova dobimo, da bomo naše medobčinsko sodelovanje in to koordinacijo opravil tudi ustrezno konstituirali," je napovedal Strmčnik in dodal, da bodo v naslednjih štirih letih "poskusili narediti tiste korake, ki bi jih pred nami v preteklih 20 letih morali že zdavnaj narediti drugi župani".

Srečanje županov je potekalo v Izoli. Foto: BoBo
Srečanje županov je potekalo v Izoli. Foto: BoBo

Koordinacija obalnih županov je nekoč namreč že potekala, a je nato pred več kot desetletjem zamrla. Kot je povedal Strmčnik, bi morali še v tem mesecu formalizirati sodelovanje, sicer pa bi bili tovrstne koordinacije po njegovem mnenju smiselne vsaj enkrat na vsaka dva meseca.

Določene službe bi bilo mogoče združiti

Čeprav se še niso pogovarjali o konkretnih projektih, Strmčnik vidi več področij, kjer bi bilo mogoče združevanje določenih služb. Pri tem je omenil zamisel o ustanovitvi skupnega obalnega zdravstvenega doma.

Tudi koprski župan Aleš Bržan je pozdravil srečanje, ki je potekalo v Izoli na pobudo tamkajšnjega župana Danila Markočiča. "Z razumnimi ljudmi se da dobro pogovarjati in verjetno tudi marsikaj dogovoriti. S srčnimi ljudmi, kakršne mislim, da imamo za obalne župane, pa se bo dalo narediti še nekaj korakov naprej," je ocenil. Po besedah piranskega župana Đenia Zadkovića pa gre za "zgodovinski dogodek".

Prvo povolilno srečanje obalnih županov

Sodelovanje na področju ekologije

Za Strmčnika bi bilo mogoče sodelovanje med občinami tudi na področju ekologije. Ob tem je napovedal, da bo ankaranskemu občinskemu svetu in tudi kolegom še v prvem letošnjem četrtletju podal predlog za ukinitev upravljanja pretovorne dejavnosti in skladiščenja premoga na drugem pomolu koprskega pristanišča kot enega največjih onesnaževalcev na tem območju, s čimer bi dosegli preusmeritev k pretovoru okoljsko nespornih in hkrati bolje plačanih pretovorov.

Ankaranska in koprska občina imata po Strmčnikovih besedah še veliko odprtih vprašanj iz naslova delitvene bilance, kot so razdelitev upraviteljskih pravic in lastniških upravičenj do javnih zavodov in javnih gospodarskih služb. Kot je dodal, je cilj, da bi ta poglavja sporazumno končali v tem mandatu. Bržan pa je k temu dodal, da gre za postopke, ki jih je treba izpeljati.

V Kopru iščejo novega direktorja občinske uprave

Glede novosti v koprski občinski upravi je Bržan pojasnil, da so v fazi iskanja novega direktorja občinske uprave, ki naj bi bil imenovan v prihodnjih dveh tednih, nima pa za zdaj v načrtu zamenjave vodij posameznih oddelkov.

Ob tem je poudaril, da je bila dozdajšnja direktorica občinske uprave Sabina Mozetič v četrtek razrešena, vendar ji je bilo obenem ponujeno drugo delovno mesto. Od nastopa Bržanovega mandata ni bilo prekinjeno nobeno sodelovanje, je pa res, kot je dodal aktualni župan, da je bilo tistim zaposlenim v kabinetu, katerih zaposlitev je vezana na zaupanje in mandat župana, še pred njegovim nastopom ukinjeno delovno oz. pogodbeno razmerje.