Napadeni deček je potreboval zdravniško pomoč. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Napadeni deček je potreboval zdravniško pomoč. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Desetletniki hudo pretepli sošolca

Do fanta, ki se je v Slovenijo preselil iz Bosne in Hercegovine, so se sošolci na Osnovni šoli Deskle tudi sicer vedli sovražno.

Nasilje nad desetletnim priseljencem iz Bosne naj bi se začelo že takoj, ko je prišel na šolo. Najprej v obliki zmerjanja: "Prekleti Bosanec, zakaj si prišel, nimaš denarja za kruh, za obleko. En fant je tako kričal na njega, da je od pretresenosti celo bruhal," pripoveduje obupana dečkova mati.

Potem naj bi se vse skupaj le še stopnjevalo.

Vse dokler ga niso nekega dne tako pretepli, da je potreboval zdravniško pomoč. "Eden mu je držal roke nazaj, drugi ga je tepel po glavi, trebuhu, prsih, nogah," opisuje mama.

Zdaj si ne upa več v šolo. Starši ga bodo po vsej verjetnosti prepisali drugam - razočarani, ker šola po njihovem mnenju ni pravočasno ukrepala.

Že več let opozarjanje na težavni razred
Na šoli priznavajo, da se je incident zgodil v razredu, v katerem je že prej vladalo nasilje. "Tako hudega dogodka nismo pričakovali. Pričakovali smo sicer težave v trenutku, ko smo v razred, ki je bil že prej težaven, dobili učenca iz Bosne," se opravičuje ravnatelj Vojko Simčič. "Jaz trdim, da je vzrok v tem, da se starši tudi zunaj ne razumejo med sabo in da se ta vzorec potem prenaša na otroke," dodaja.

Na šoli zdaj omenjeni primer nasilja obravnavajo, stvar je prevzela v roke tudi policija, v četrtek imajo sestanek s starši. Predstavnica staršev zadeve ni želela komentirati, češ da je ne pozna dovolj, na novogoriškem centru za socialno delo pa so povedali, da so za ta razred že bili obveščeni. "Šola je nekaj poskušala reševati, očitno ni bilo uspešno. Pri nas se lahko vključijo v storitve, sicer v obliki pomoči, da jim pomagamo, svetujemo ... je pa res, da je njihova odločitev, ali to sprejmejo," pravi Gabrijela Prinčič.

Mlajši od 14 let namreč za svoja dejanja niso kazensko odgovorni.

Desetletniki hudo pretepli sošolca