Zaradi obilnih padavin se solinarji že zaskrbljeno ozirajo v nebo. Foto: BoBo
Zaradi obilnih padavin se solinarji že zaskrbljeno ozirajo v nebo. Foto: BoBo

Zaradi obilnih padavin se solinarji že zaskrbljeno ozirajo v nebo. Spominja jih na leto 2014, ko niso pridelali niti grama soli, je za Radio Slovenija poročala Maja Kirar. Je skrb prezgodnja? Vodja pridelave soli Dario Sau: "Smo na začetku. Tako stanje imamo, recimo, konec aprila, to je tako rekoč koncentracija. Uspelo nam je nekaj zaloge pravočasno pripraviti. Imamo že nekje 13-, 14-odstotno slanico, svežo, letošnjo, že v rezervoarju, kar že nekaj pomeni. Zdaj pa je prišlo toliko dežja, da smo padli praktično na ničlo."

A glavnina poletja je še pred nami. Vremenske napovedi obljubljajo skorajšnjo stabilizacijo vremena. "Če ta napoved drži, je še vedno velika možnost, da bomo dosegli svoj plan, to je 3.500 ton glede na število solnih polj, ki jih imamo na razpolago," je še pojasnil.

Vodja pridelave soli je optimističen, saj upa na 23 do 25 sončnih dni, kolikor jih solinarji potrebujejo za dobro letino. Dolgotrajno deževje že povzroča težave tudi nekaterim sadjarjem, kmetovalcem in čebelarjem.