Ptujsko jezero obsega 346 hektarjev površine, najširši del je širok 1,2 kilometra, globoko pa je do 12 metrov. Foto: Danijel Poslek
Ptujsko jezero obsega 346 hektarjev površine, najširši del je širok 1,2 kilometra, globoko pa je do 12 metrov. Foto: Danijel Poslek
Pristanišče Ranca
V Brodarskem društvu Ranca, ki izvajajo skrbništvo nad jezerom, so prepričani, da so za razvoj nujno potrebne nekatere naložbe. Foto: Danijel Poslek

Ptujsko jezero obsega 346 hektarjev površine, najširši del je širok 1,2 kilometra, globoko pa je do 12 metrov. Njegova posebnost pa je, da je edino v Sloveniji, na katerem ni ovir za plutje motornih plovil.

In ravno to prednost je treba v prihodnje še bolj izkoristiti za turistični in posledično širši gospodarski razvoj tega območja, so prepričani v Brodarskem društvu Ranca, ki izvaja skrbništvo nad jezerom. Za nadaljnji razvoj pa so nujno potrebne nekatere naložbe. "Vodno infrastrukturo je treba dograditi. Pristanišče Ranca je treba spraviti do končne faze, zdaj je v prvi fazi. Še vedno imamo tudi samo valobrane, in ne pristanišče. Na kopenskem delu moramo omogočiti možnost vključitve drugih gospodarskih segmentov, zraven tega pa pričakujemo, da se bodo na levem bregu dogajale turistično-rekreacijske prireditve, na desnem bregu pa bi peljali naravovarstveni turizem," je svojo vizijo razvoja jezera predstavil predsednik brodarskega društva Ranca Emil Mesarič.

Jezero sicer spada v območje Nature 2000, a za razvoj je to prej prednost kot ovira, poudarja Mesarič. "Sprva je delovalo, da je Natura 2000 segment, ki bo zaviral razvoj, a v preteklosti smo ugotovili, da je to prednost. Predvsem za radi pridobivanja evropskih sredstev. In ravno v tej smeri spodbujamo, da stopimo skupaj in na območju Nature razvijamo naravovarstveni turizem," še dodaja Mesarič, ki se zaveda, da je razvoj jezera v prihodnje precej odvisen tudi od evropskega denarja.

Ptujsko jezero je sicer predvsem energetski objekt, koncesijo za izrabo Drave imajo Dravske elektrarne. "Seveda v Dravskih elektrarnah podpiramo projekt in se zavedamo, bi se morali takšni objekti uporabljati večnamensko. Prostora ni neomejeno in treba je vsak prostor izkoristiti v polni meri. Zato podpiramo takšne pobude, kot je razvoj Rance," poudarja tehnični direktor Dravskih elektrarn Andrej Tumpej.

In kaj bodo prvi koraki razvoja Ptujskega jezera? Letos naj bi sanirali dovozno cesto pristanišča in poplavno sanirali pomol, gradnjo vodne infrastrukture pristanišča Ranca pa naj bi končali prihodnje leto.