Foto: Policija
Foto: Policija

Slovesnosti ob začetku delovanja sta se udeležila tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs in generalni direktor policije Anton Olaj.

Hojs: Ta del meje je še kako potencialno ogrožen

Po navedbah ministrstva za notranje zadeve je Hojs ob tem poudaril pomembnost lokacijske vpetosti enote v neposredno bližino migracijsko najbolj izpostavljenega dela zunanje schengenske meje, pri tem pa tudi sodelovanje z lokalno skupnostjo. Kot je dejal, se po nekajmesečnem zatišju morda zdi, da je problematika nezakonitih migracij v zatonu, a številke beguncev v svetu kažejo in napovedujejo nasprotno.

Tuji policisti na mejo v Beli krajini. V Zagrebu krepitve slovenske policije ne komentirajo

"Zato je prav ta del meje še kako potencialno ogrožen. Zdaj je čas, da se ustrezno pripravimo. Zgolj varovanje naše meje je nezadostno. EU na tem področju v preteklih letih ni opravil svoje naloge, tisoči in tisoči, ki prihajajo v obliki sekundarnih migracij – torej tudi prek naše zunanje schengenske meje, ki ni zunanja meja EU-ja, so dokaz, da EU zunanjih meja ne varuje ustrezno," je ocenil.

Prepričan je tudi, da se bo stanje na notranjih mejah in na zunanji schengenski meji izboljšalo. "Tudi na evropskem parketu se poskušamo učinkoviteje in uspešneje dogovoriti, kako že na zunanjih mejah opravljati ustrezne nadzore, predvsem pa tiste, ki v Evropo prihajajo nezakonito in niso upravičeni do azila, vrniti v tretje države. A do takrat se moramo zanesti na vas, policistke in policisti," je med drugim dejal Hojs.

Olaj: Število nezakonitih prebežnikov ostaja visoko

Anton Olaj. Foto: Policija
Anton Olaj. Foto: Policija

Po Olajevih besedah pa število nezakonitih prebežnikov, odkritih tako v Sloveniji kot tudi na celotni zahodnobalkanski migrantski poti, v vseh letih po množičnih migracijah ostaja na visoki ravni.

Letos za skoraj tretjino manj nezakonitih prehodov meje

"Slovenska policija se na te okoliščine odziva s svojim proaktivnim ravnanjem in učinkovitim načrtovanjem ukrepov za nadzor meje. Prav zato je policija v zadnjih letih izvedla številne organizacijske, zakonodajne in operativne ukrepe, med katerimi je tudi ustanovitev dodatne specializirane enote za nadzor državne meje, ki jo uradno predajamo namenu danes," je dejal.

Tudi ni naključje, da bo ta policijska enota imela sedež prav na območju Policijske uprave Novo mesto, saj je to eno izmed območij, kjer je dotok nezakonitih migracij največji, je še ocenil Olaj.

Kaj sploh je nova specializirana enota

Oprema specializirane enote. Foto: Policija
Oprema specializirane enote. Foto: Policija

Po podatkih policije specializirana enota za nadzor državne meje opravlja naloge neposrednega nadzora državne meje na zunanji meji EU-ja in izravnalne ukrepe na notranjih schengenskih mejah, ki zahtevajo posebno izurjenost, usposobljenost in opremljenost izvajalcev na območju Republike Slovenije.

Opravlja sicer poostrene nadzore na zunanji državni meji, na obmejnem območju in v notranjosti države. Preprečuje, odkriva in preiskuje čezmejno kriminaliteto, nezakonite migracije, tihotapstvo mamil, orožja, streliva, ukradena vozila ter uporabo neveljavnih in ukradenih listin. Opravlja tudi nadzore državne meje z optoelektronskimi sistemi in preglede prevoznih sredstev z elektronskimi in fiberoptičnimi napravami.

V enoti je poleg vodje enote in njegovega pomočnika še 23 policistov, vseh sistemiziranih delovnih mest pa je skupaj 52. Policiste so izbrali na podlagi strokovnega znanja, izkušenj in usposobljenosti, so še zapisali na spletni strani policije.

Nova policijska enota na meji