Novomeška svetniška opozicija je bila ob napovedi njegovega vnovičnega potegovanja za to mesto maja kritična do Macedonijevega štiriletnega županovanja in glede izpolnitve njegovih predvolilnih obljub. Foto: BoBo
Novomeška svetniška opozicija je bila ob napovedi njegovega vnovičnega potegovanja za to mesto maja kritična do Macedonijevega štiriletnega županovanja in glede izpolnitve njegovih predvolilnih obljub. Foto: BoBo

Novomeški svetniki SD-ja, SMC-ja in Gospodarsko aktivne stranke, Srečko Vovko, Mojca Špec Potočar in Alojz Kobe so povedali, da želijo predstaviti "drugačno resnico od županove" in da so z Macedonijevim odzivom na majska vprašanja dobili zgolj pavšalne odgovore in ne argumentiranih pojasnil. "Ne obtožujemo, želimo le odgovore, ki jih je župan dolžan javnosti," je poudaril Vovko.

Novomeška svetniška opozicija je bila sicer ob napovedi njegovega vnovičnega potegovanja za to mesto maja kritična do Macedonijevega štiriletnega županovanja in glede izpolnitve njegovih predvolilnih obljub, saj menijo, da Macedoni v prvem mandatu "ni uresničil niti desetine svojih predvolilnih obljub". Njegovo delo pa je bilo v primerih, na katere opozarjajo, po njihovi oceni nepregledno, negospodarno in nezakonito.

Hkrati so opozorili na neuresničene nove razvojne programe in črpanje evropskih sredstev, na pretirano zaposlovanje v občinski upravi, nepotrebno ter nepregledno porabo proračunskega denarja, predvsem za promocijske dejavnosti in odvetniške storitve.

Pri svoji oceni so med drugim opozorili na ustanovitev novega občinskega Zavoda Novo mesto, na dodatno zaposlovanje na občini, na odstop od projekta Cerod 2 in na domnevne nepravilnosti pri projektu hidravličnih izboljšav vodovodnega sistema Dolenjske ter energetske sanacije javnih zgradb v Mestni občini Novo mesto.

Navedenim očitkom so dodali še pomisleke o ustanovitvi novega javnega podjetja CERO-DBK za ravnanje z odpadki, čeprav v novomeški občini na tem področju že delujeta dve podjetji. Opozorili so še na problem preglobokih posegov neposredno ob starih mestnih hišah pri prenovi novomeškega Glavnega trga, na problem financiranja prenove novomeškega središča in s tem povezanega novomeškega "prometnega kolapsa".

Macedoni: Gre za pavšalne kritike
Macedoni se je sicer na majske trditve odzval, da "gre za ponavljajoče se pavšalne kritike, ki jih je že večkrat javno zavrnil z argumenti in s preverljivimi dokumenti". Dodal je, da so predstavniki opozicije navedli "številne neresnične, nepreverjene in zavajajoče informacije", njegov odgovor pa naj bi bili "številni uspešno izvedeni projekti, ambiciozni razvojni načrti, pregledno delovanje občinske uprave in urejene občinske finance".