Bojan Kekec, Jože Kobe, Milena Kramar Zupan, Rafko Križman, Uroš Lubej, Gregor Macedoni, Mojca Špec Potočar, Matic Vidic - kandidati za novomeškega župana. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Kekec, Jože Kobe, Milena Kramar Zupan, Rafko Križman, Uroš Lubej, Gregor Macedoni, Mojca Špec Potočar, Matic Vidic - kandidati za novomeškega župana. Foto: MMC RTV SLO
Rafko Križman
Rafko Križman - dolgoletni vodja novomeške Komunale. Foto: MMC RTV SLO
Jože Kobe
Jože Kobe je prepričan, da je neurejen vodovod posledica napačnih ravnanj odgovornih v občini. Foto: MMC RTV SLO
Uroš Lubej
"Vstajnik" Uroš Lubej razlog za nastalo situacijo vidi v napakah dozdajšnjih vodstev in netransparentnem delovanju dozdajšnje garniture. Foto: MMC RTV SLO
Milena Kramar Zupan
Milena Kramar Zupan je prepričana, da je nujno treba zagotoviti sredstva za sanacijo avtobusne postaje v občinskem proračunu. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Macedoni
"Govorimo, da smo talci arhitekta. Mislim, da je imel isti arhitekt nekaj časa za talca državo s projektom NUK 2, a je država to znala urediti," je glede patpoložaja, v katerem se je občina znašla, ko gre za avtobusno postajo, odločen Macedoni. Foto: MMC RTV SLO
Matic Vidic
"Če bi bilo Novo mesto podjetje, bi propadlo v enem mesecu," opozarja Matic Vidic. Foto: MMC RTV SLO
Mojca Špec Potočar
Mojca Špec Potočar je aktualna nepoklicna podžupanja. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Kekec
Bojan Kekec je takole komentiral podpis najemne pogodbe za rumeno stavbo: "Vsake toliko čase se najde neki fantom, ki županu podtakne pogodbo v podpis." Foto: MMC RTV SLO

Dolenjska prestolnica bo po dveh mandatih dobila novo županjo ali župana, ker zdajšnji župan odhaja v pokoj. V soočenju, ki ga je vodila Petra Držaj, so o ključnih težavah Novega mesta razpravljali Bojan Kekec, Jože Kobe, Rafko Križman, Uroš Lubej, Gregor Macedoni, Mojca Špec Potočar, Matic Vidic in Milena Kramar Zupan.

Bojan Kekec je v uvodu pojasnil, da kandidira zato, ker meni, da se da lokalno politiko v Novem mestu bistveno bolje voditi. Jože Kobe je prepričan, da občinski svet sploh ne potrebuje koalicije: "Občinski svet mora delovati v korist občanov. Če delata občinska uprava in župan dobro, ni potrebe po koaliciji v občinskem svetu."

Milena Kramar Zupan, ki kandidira s podporo SD-ja, SLS-a in Zveze za Dolenjsko, ki ji je na prejšnjih volitvah nasprotovala, pravi, da je to, da jo podpira več strank, lahko le prednost. "Sama bom izbrala najsposobnejše in najbolj poštene v svojo koalicijo," obljublja.

Rafko Križman, dolgoletni vodja novomeške komunale, pravi, da je ponosen na svoje delo v Komunali: "V svojem dolgoletnem delovanju sem nabral izkušnje in znanje, da Novemu mestu dam več, da ga popeljem na novo pot." "Vstajnik" Uroš Lubej ocenjuje, da so šli ljudje na ulice zato, ker želijo spremembe tega, da občina pripada ozkim kapitalskim skupinam.

Gregor Macedoni je vesel in ponosen, ker prihaja iz gospodarstva. "Sem zelo ponosen, da me v mojem delovnem okolju podpirajo." Prepričan je, da lahko izkušnje iz gospodarstva uveljavi tudi v novomeški občini. Mojca Špec Potočar pa meni, da je njena prednost to, da po dolgih letih delovanja v MO-ju Novo mesto pozna stanje in priložnosti za naprej. Matic Vidic, "Popovičev novomeški kandidat", pa opozarja, da Novo mesto nujno potrebuje identiteto - in to ne samo gospodarsko.

Zakaj se gradnja novega vodovoda še ni začela?
Rafko Križman pojasnjuje, da je vse pripravljeno, a država še ni podpisala pogodbe o sofinanciranju vodovoda. Zakaj je tako, ne ve. Kekec pa opozarja, da je bila napaka to, da se je polagalo vodovode "do vseh dolenjskih zidanic", vodarne v Novem mestu se pa ni nihče lotil. Kramar Zupanova obljublja, da bo nemudoma začela reševati vprašanje pitne vode, "ki je prva in absolutna prioriteta občine" - s posodobitvijo hidravličnega sistema in gradnjo dveh vodarn.

Kobe pa prioriteto vidi v gradnji čistilnih naprav, kar bi stalo okoli štiri milijone evrov, to pa pomeni, da bi iz občinskih sredstev ostal le še kakšen milijon, drugo bo treba pridobiti z drugačnimi viri financiranja. "Takoj je treba začeti graditi vodovod in vodarno," opozarja Lubej. Razlog za nastalo situacijo pa vidi v napakah dozdajšnjih vodstev in netransparentnem delovanju dozdajšnje garniture.

Macedoni, ki je na seji občinskega sveta že zahteval nižjo ceno vode, za presežek dozdajšnjih vplačil pa predlagal, da ga namenijo za investicije, je bil preglasovan. "Nedopustno je, da znova poslušamo iste obljube kot pred štirimi leti," poudarja. Špec Potočarja priznava, da je projekt, ki ga bo sofinanciral evropski kohezijski sklad, večkrat popravljen, kar pa pripisuje zahtevam ministrstva.

"Živimo v 21. stoletju, ko bi morala biti voda normalna dobrina," poudarja Vidic, ki meni, da je treba spremeniti vse - od ekipe naprej - in peljati stvari naprej. Sam sicer zgroženo ugotavlja, da v Krko iz čistilne naprave teče čistejša voda kot iz pipe. "Oba projekta smo začeli leta 2007, čistilna naprava je končana, vodovod pa ne," mu odgovarja Kobe.

Avtobusna postaja - talec arhitekta in stečajnih postopkov
Sramota Novega mesta je avtobusna postaja, ki je zaradi spora z arhitektom ne smejo preurediti, del nje pa je v stečajni masi. Kekec bi ta del podrl in zgradil novo: "Mesto ne more biti talec 20 let trajajočih sodnih postopkov." Obenem opozarja, da se tam med drugim dogaja tudi veliko kriminala. Vidic se strinja, da postaja res postaja leglo kriminala, sam pa za rešitev predlaga to, da bi v zgornjih prostorih uredili prostore mestnega redarstva "in bi bile stvari bistveno drugačne".

Špec Potočarjeva priznava, da je avtobusna postaja ogledalo mesta. Sama se zavzema za njeno preureditev, a je treba najprej oblikovati "ustrezen program". "Upravljavec je zdaj znan, samo je težava to, da je zdaj več kot 20 lastnikov, rešiti pa je treba tudi težave avtorskih pravic." "Govorimo, da smo talci arhitekta. Mislim, da je imel isti arhitekt nekaj časa za talca državo s projektom NUK 2, a je država to znala urediti," pa je odločen Macedoni.

V sodelovanju s stroko in lastniki je treba pristopiti skupaj k obnovi, s policijo pa rešiti vprašanje nasilja na postaji, pa predlaga Lubej in dodaja, da je treba pri projektu upoštevati tudi mnenje občanov. Križman poudarja, da je bila avtobusna postaja zamišljena kot stičišče avtobusnih poti, pa tudi kot kraj, kjer bi ljudje našli "vse, kar spada zraven" - od turističnih agencij naprej. "Seveda bi bilo treba avtobusno postajo obnoviti - v sodelovanju z lastniki -, tisti del, ki ga imenujemo gradbena jama, pa bi bilo treba dokončati." Milena Kramar Zupan je prepričana, da je nujno treba zagotoviti sredstva za sanacijo avtobusne postaje v občinskem proračunu.

Kdo je kriv za astronomsko najemnino rumene kocke?
Kamen spotike je tudi astronomska najemnina za novomeško rumeno stavbo, t. i. kocko, kjer domuje razvojno-izobraževalni center. Lubej priznava, da je treba pogodbe spoštovati, a v tem primeru je veliko znakov, da je šlo za koruptivno ravnanje. "Če bi stavbo lahko odkupili, bi bilo to absolutno cenejše. Če bi pogodbo lahko prekinili, pa bi jo seveda prekinil."

Tudi Kobe pravi podobno: "Kot župan bom naredil vse, da se pogodba prekine." Prepričan je še, da bi morala občina imeti lastne prostore, ki bi jih denimo lahko postavili v gradbeni jami ob avtobusni postaji. Macedoni opozarja: "Ta pogodba je le vrh ledene gore, znak, da je šla ta objestnost, grabežljivost prek vseh meja." Tudi Vidic je prepričan, da bo zadeva končana šele, ko bo nekdo za podpis takšne pogodbe odgovarjal. "Ta rumena stavba je spomenik vladajoči lokalni koaliciji. Vsake toliko časa se najde neki fantom, ki županu podtakne pogodbo v podpis. Plačevali bomo pa to občani - še prihodnjih 17 let," poudarja Kekec.

Športni park Portoval, tržnica ali Narodni dom - čemu bi dali prednost?
Kekec bi dal prednost športnemu parku, "saj lahko z njim občani največ pridobijo glede kakovosti življenja". Kobe se zavzema za narodni dom, saj se v zadnjih 20 letih za to ni naredilo nič, Milena Kramar Zupan pa bi končala tržnico, "saj je projekt, kolikor je znano, najdlje pripeljan". V preteklosti se je zataknilo z dovoljenji, a je prepričana, da bi se z lastniki dalo dogovoriti, dodaja. Križman pa ne bi dal prednosti nobenemu izmed naštetih - obnovil bi Glavni trg, "ki nujno potrebuje prenovo streh, pročelij, infrastrukture", nato pa obnovo razširil še na obrobne stavbe: tržnico in Narodni dom. Z njim se strinja tudi Lubej, ki meni, da se je obnove treba lotiti sistematično. Macedoni bi najprej obnovil tržnico "v navezavi s starim mestnim jedrom v celoti". Tudi Špec Potočarjeva bi obnovila staro mestno jedro, Vidic pa bi obnovil Narodni dom in ga preuredil v mladinski center, ki ga Novo mesto po njegovem mnenju nujno potrebuje.

Soočenje kandidatov za župana: Novo mesto
Soočenje kandidatov za župana: Novo mesto