Gospodarsko ministrstvo je zavrnilo projekt ureditve Žabjaka, največjega romskega naselja v državi, s katerim se je novomeška občina prijavila na razpis za pridobitev nepovratnih sredstev za ureditev komunalne infrastrukture v romskih naseljih. Foto: BoBo
Gospodarsko ministrstvo je zavrnilo projekt ureditve Žabjaka, največjega romskega naselja v državi, s katerim se je novomeška občina prijavila na razpis za pridobitev nepovratnih sredstev za ureditev komunalne infrastrukture v romskih naseljih. Foto: BoBo
Gregor Macedoni, vodstvo novomeške občine
Novomeški župan Gregor Macedoni je na današnji novinarski konferenci dejal, da država urejanje Žabjaka zavira in zavrača od leta 2008. Foto: Mestna občina Novo mesto

Novomeški župan Gregor Macedoni je na današnji novinarski konferenci dejal, da država urejanje Žabjaka zavira in zavrača od leta 2008.

Ker novomeška občina za nastalo stanje ni kriva, pričakujejo, da bodo vse organizacije, ki si prizadevajo za romske pravice - Varuh človekovih pravic, Urad za narodnosti, Amnesty International Slovenija ... - svoje tovrstne pritožbe in predloge naslavljali neposredno na urad predsednika vlade in ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. "Mestna občina Novo mesto ni več naslovnik za njihove zahteve," so zapisali.

"Nerazumna" odločitev ministrstva
Ministrstvo je namreč "nerazumno" zavrnilo projekt ureditve omenjenega naselja, s katerim se je novomeška občina prijavila na razpis za pridobitev nepovratnih sredstev za ureditev komunalne infrastrukture v romskih naseljih, je pojasnil župan.

Dodal je, da odločitev in pojasnilo ministrstva sporočata, da so kljub perečim bivalnim razmeram v Žabjaku drugje v Sloveniji pomembnejši in prednostni projekti, kar razumejo tako, da država zavrača sodelovanje z lokalno skupnostjo in bo omenjene težave reševala sama.

Macedoni je poudaril, da je občina v partnerstvu z državo in vsemi vpletenimi zadeve pripravljena reševati, vendar pa mora pred tem svojo aktivno vlogo zavzeti tudi država. Glede omenjenega razpisa je še napovedal upravni spor, njegovo odločitev pa je danes podprl tudi novomeški romski svetnik Duško Smajek.

Glede neurejanja novomeškega Žabjaka, kjer naj bi živelo do 700 ljudi, se je z novinarsko konferenco danes odzvala še Zveza Romov za Dolenjsko.

Romi tudi na evropsko sodišče, če bo treba
Njen predsednik Bogdan Miklič je povedal, da je tudi njih presenetila odločitev omenjenega ministrstva, ki je za prednostne naloge označilo druge, po njihovi oceni manj pomembne in manj pereče projekte.

Zveza Romov za Dolenjsko del krivde za nastalo stanje vali tudi na novomeško občino, ki od države, ki je lastnik večjega dela zemljišča, na katerem stoji Žabjak, takega in prostorsko ter komunalno neurejenega, kot je, ne želi sprejeti.

Opozorili so, da bodo vztrajali pri zahtevah po čimprejšnji ureditvi Žabjaka, če novomeška občina tamkajšnjih zemljišč od ministrstva za obrambo ne bo sprejela, pa bodo začeli zahtevati ureditev državnega prostorskega načrta. Če tudi to ne bo sprejemljivo, se bodo obrnili na evropsko sodišče, je še napovedal Miklič.