Prizor s prejšnjega protesta. Foto: BoBo/Nik Rovan
Prizor s prejšnjega protesta. Foto: BoBo/Nik Rovan
Sorodna novica Na Obrežju okoli tisoč ljudi znova protestiralo proti načrtovanemu azilnemu domu

Udeleženci so poudarili, da niso proti prebežnikom, da pa je lokacija na Obrežju neprimerna. "Pozivamo vlado, naj še enkrat razmisli o tej lokaciji. Razmere so neprimerne. Jutri bomo začeli zbirati podpise na ravni cele občine pod peticijo, s katero pozivamo Vlado Republike Slovenije, da na meji z Republiko Hrvaško spet vzpostavi režim varovanja meje, ki je bil v času schengna, ko je bilo število nezakonitih prehodov minimalno. Z minimalnimi prehodi se bodo tudi naše težave rešile," je povedal domačin Bogdan Palovšnik.

Med udeleženci sta bili tudi vodstvi obeh krajevnih skupnosti, Jesenice na Dolenjskem in Velika Dolina. Predsednik slednje, Fredi Žibert, pravi, da azilni dom ni samo problem Brežic in Središča ob Dravi. "To je problem celotne Slovenije. Napovedi so take, da ta azilni dom s svojimi kapacitetami ne bo mogel dosegati napovedanih količin. Še malo in mislim, da se bo govorilo o Celju, Mariboru, Kranju in tako naprej."

Sorodna novica Golob: Potrebujemo tujo delovno silo, in naša naloga je, da tujce integriramo

Če bodo sosednje države ob povečanem pritisku prebežnikov zaprle meje, bodo ti ostali v Sloveniji, so opozorili na protestu na Obrežju.

"Treba bo okrepiti schengensko mejo spodaj. Moramo mi zaradi drugih trpeti? Cele noči nam gredo po cestah," je sporočil udeleženec.

"Nismo proti ljudem. Vedno smo pomagali. Okolica, kjer hočejo to postaviti, je čisto neprimerna. Tudi strah je prisoten. Dejansko mislimo, da ne bomo več mirno živeli, sploh pa ne naši otroci. Ne vem, ali jih bomo še izpustili z dvorišča," je povedala ena izmed udeleženk shoda.

Na Obrežju napovedujejo še več shodov in tudi peticijo proti vladi.

Protest na Obrežju proti azilnemu domu