Foto: BoBo/Nik Rovan
Foto: BoBo/Nik Rovan

Župan občine Središče ob Dravi Toni Jelovica je za STA izrazil upanje, da bo upravno sodišče zadevo obravnavalo prednostno in preklicalo sklep vlade, da v občini Središče ob Dravi postavijo azilni dom. V upravnem sporu bo občina predlagala, da upravno sodišče izda začasno odredbo, da se izvrševanje sklepa vlade o lokaciji azilnega doma začasno zadrži.

Kot je še dejal župan, so danes z urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov dobili odgovor na dopis, v katerem so jim z občine poslali sklepe redne seje občinskega sveta ter sklepe skupne izredne seje treh občinskih svetov, v katerih nasprotujejo odločitvi vlade. Poleg Središča od Dravi so namreč proti vzpostavitvi azilnega doma tudi v sosednjih občinah Ormož in Sveti Tomaž.

Urad je po navedbah župana v odgovoru zgolj poudaril, da je azilni dom začasnega in prehodnega značaja ter da je Slovenija kot članica EU dolžna spoštovati zakonodajo s področja človekovih pravic.

Prebivalci Središča ob Dravi so zaradi nestrinjanja z vladno odločitvijo v četrtek znova protestno zaprli ceste v središču občine.

Občinski svet Občine Brežice pa je na seji župana Ivana Molana pooblastil, da sproži upravni spor zoper sklep vlade, v katerem je odločila, da bo postavila azilni dom na območju nekdanjega mejnega prehoda Obrežje, so v kabinetu župana zapisali v sporočilu za javnost. "S tem bo občina izkoristila tudi pravno pot zoper odločitev vlade in poskušala uveljaviti svoj pravni interes kot tožnik. S predlogom tožbe občina predlaga tudi izdajo začasne odredbe za zadržanje sklepa vlade o azilnem centru na Obrežju," so pojasnili.

Dodali so, da je svet že na seji 5. marca ostro nasprotoval odločitvi vlade, da na tem območju vzpostavi azilni center. Pozvali so jo, naj občini v čim krajšem času dostavijo študije za določitev dodatnih lokacij azilnega doma in argumente, ki so jih prepoznali za gradnjo doma ravno na Obrežju. Navedli so, da tega odziva niso prejeli.