Fotografija je simbolična. Foto: Bogdan Miklič Foto:
Fotografija je simbolična. Foto: Bogdan Miklič Foto:

Po besedah direktorice metliške komunale Irene Flajnik Pezdirc so razen nekaterih izjem vse družine v občini priključene na vodovod, vendar vodo po njeni oceni plačuje le kakšna polovica Romov. Pred kratkim so nameravali prekiniti dobavo eni izmed romskih družin, vendar se to ni zgodilo.
"Takšno ravnanje je nekorektno do drugih Romov, ki tovrstne storitve redno plačujejo," ugotavlja. Pojasnjuje, da so plačevanje vode včasih reševali prek socialne službe, ki je odtegovala denar od njihove socialne pomoči. "Zdaj iz tega naslova ne dobimo nič in seznam neplačil je vse daljši," pravi. V povezavi z ureditvijo zadeve prek obročnih odplačil dolga v obliki odtegovanja določenega zneska iz socialnih transferjev dodaja, da komunala ni pooblaščena za izvajanje takšnega ukrepa. Flajnik Pezdirčeva je še dodala, da nezakonite priključke legalizirajo takoj, ko jih odkrijejo; to jim po navadi uspe pri obnovi starih vodovodnih sistemov.
Direktorica metliškega centra za socialno delo Nada Krašovec Klančar meni, da bi morali Romi prevzeti odgovornost tudi za plačevanje komunalnih storitev, saj zanje velja enaka zakonodaja kot za druge državljane. "Če imajo denar za druge stvari, bi lahko plačevali tudi vodo," je prepričana. Predlaga, da se romski neplačniki vode zglasijo na komunali in se tam dogovorijo, kako bodo odplačali svoj dolg.