Z družbo Petrol in energetsko agencijo GOLEA Nova Gorica so Brici podpisali še tretjo pogodbo v vrednosti 250.000 evrov za sanacijo občinske stavbe. Foto: Andrej Colja
Z družbo Petrol in energetsko agencijo GOLEA Nova Gorica so Brici podpisali še tretjo pogodbo v vrednosti 250.000 evrov za sanacijo občinske stavbe. Foto: Andrej Colja

Poraba energije v vseh treh javnih objektih bo padla z 90.162,00 € na 40.520,63 €, kar pomeni 49.641,37 € prihrankov, s katerimi se med drugim tudi poplača investicija v celovito energetsko sanacijo občinske upravne stavbe na Dobrovem.

Rajko Leban
Slavnostni trenutek po podpisu pogodbe. Foto: Andrej Colja

Z družbo Petrol in energetsko agencijo GOLEA Nova Gorica so Brici podpisali še tretjo pogodbo v vrednosti 250.000 evrov za sanacijo občinske stavbe. Gre za pilotni projekt v slovenskem prostoru, s katerim bodo občinsko stavbo sanirali brez lastnega denarja. V vseh treh primerih – pri obeh šolah in občinski stavbi - bodo na račun energetske sanacije prihranili 50.000 evrov na leto.

Občina Brda je ena prvih občin na Primorskem, ki je sprejela Lokalni energetski koncept in ki je tudi pristopila h konvenciji EU županov za energetsko varčnost. Leta 2012 so v Brdih že energetsko sanirali javno razsvetljavo prek javno-zasebnega partnerstva, zdaj pa pospešeno izvajajo energetske sanacije posameznih javnih stavb. Za Osnovno šolo in vrtec Dobrovo je občina pridobila sredstva iz Kohezijskega sklada prek razpisa ministrstva za infrastrukturo in prostor, iz Švicarskega prispevka pa denar za podružnično šolo in vrtec Kojsko. Zdaj je na vrsti sanacija občinske upravne stavbe.

Občinska stavba iz leta 1945
Briška občina ima sedež v dotrajani in energetsko potratni zgradbi, ki je bila zgrajena leta 1945. Poleg občinske uprave je v njej tudi enota pošte in še nekaj drugih ustanov ter društev. Ker za celovito energetsko sanacijo občinske stavbe ni mogoče pridobiti kakršnih koli nepovratnih sredstev in ker občina nima lastnih virov za celovito energetsko sanacijo stavbe, so se odločili, da izvedejo sanacijo po principu "pogodbenega zagotavljanja prihrankov", ki v Sloveniji še ni poznan model.

Nov model – vzorec za Slovenijo
Vse tri javne objekte – šoli na Dobrovem in v Kojskem ter občinsko stavbo - bo po javno-zasebnem partnerstvu odslej upravljala družba Petrol. Rajko Leban, direktor novogoriške lokalne energetske agencije GOLEA, ki je pooblaščena za izvajanje nalog energetskega svetovalca, je model razložil: "Tri javne stavbe v Brdih – obe šoli in občinsko stavbo – energetsko saniramo iz različnih virov: prek kohezije, Švicarskega sklada, občino pa prek javno zasebnega-partnerstva. Vse tri objekte smo združili v upravljavski paket prek Petrola - tako smo dejansko združili prihranke in na tak način prišli do rešitve, kako sanirati občinsko stavbo, ne da bi občina plačala en sam cent. Vsem trem javnim objektom bo družba Petrol tudi dobavljala toploto. Rezultat javno zasebnega partnerstva in energetske sanacije bo prihranek v višini 50 tisoč evrov, s katerim bodo med drugim poplačali investicijo energetske sanacije občinske stavbe na Dobrovem. Morda na prvi pogled zapleteno – toda v bistvu učinkovito in ceneje."

Ovire novega modela
Glavna ovira izvajanja tovrstnega modela je ta, da gre v Sloveniji za nov pristop, saj še ni ustrezne prakse in je zato še precej administrativnih in zakonodajnih preprek. Ker pri nas še ni širše poznan in ker so zaradi nekaterih slabih primerov javno-zasebnega partnerstva pri večini občin še zadržki, težko prodre. Tudi ni še jasnih navodil, kako naj občine pristopijo k tovrstnim projektom in kako naj izvedejo postopke. Rajko Leban iz agencije GOLEA je prepričan: "Glede na stanje javnih financ ter dejstvo, da javni sektor v večini primerov nima lastnih virov za izvedbo energetskih sanacij svojih stavb, javne razsvetljave, in podobnega - je v smislu uresničevanja nove evropske direktive o energetski učinkovitosti uvajanje energetskega pogodbeništva za potrebe izvajanja naložb trajnostne energetike ena izmed najbolj učinkovitih rešitev za naše občine."

Poraba energije v vseh treh javnih objektih bo padla z 90.162,00 € na 40.520,63 €, kar pomeni 49.641,37 € prihrankov, s katerimi se med drugim tudi poplača investicija v celovito energetsko sanacijo občinske upravne stavbe na Dobrovem.

Rajko Leban