Pred novogoriško mestno hišo so za mlade pripravili poučne igre in eksperimente na temo trajnostne energije. Foto: GOLEA
Pred novogoriško mestno hišo so za mlade pripravili poučne igre in eksperimente na temo trajnostne energije. Foto: GOLEA

Tudi letošnji dogodek je bil namenjen igram, delavnicam in poskusom za energetsko ozaveščanje mladih. "Z dejavnostmi na dogodku prispevamo k širjenju obzorij in zavesti ter k dvigu kulture energetske pismenosti med otroki. Letos je bil odziv primorskih šol na naš tradicionalni trajnostni energetski dan izjemen, saj se je dogodka udeležilo več kot štiristo otrok iz dvajsetih primorskih šol," je bil ob koncu množičnega srečanja zadovoljen Rajko Leban, direktor agencije Golea. Energetska agencija Golea že več kot desetletje pomaga občinam, njihovim ustanovam in vsem drugim e-ozaveščenim pripravljati in izvajati naložbe v energetsko učinkovitost.

Od rakete na vodni pogon do vetrne turbine lego
Pred novogoriško mestno hišo so za mlade pripravili poučne igre in eksperimente na temo trajnostne energije. Otroci so se seznanjali z močjo energije in načini, kako z njo varčevati. Spoznavali so fotocelice, rakete na vodni pogon, termoelektrični generator, varčno kolo, avtomobil na gorivne celice, rabo električne energije za hišne aparate, vodno turbino, izdelano iz plastičnih žlic, vetrno turbino iz legokock in podobno. "V izobraževalnem procesu otroci in mladi lažje pomnijo, ko vidijo in doživijo vsebino učne snovi ter ko imajo osebno izkušnjo. Obnovljivi viri energije in učinkovita raba energije so področja, ki so naša prihodnost, in ključno je, da otroci in mladi zrastejo s temi vsebinami. Tako osvojijo ekološka načela in principe za trajnostni razvoj družbe in okolja. Tako z junijsko prireditvijo prispevamo v mozaik prihodnosti Slovenije in njenega trajnostnega razvoja," so poudarili v Golei.

Trinajst poučnih modelov
Ker verjameš šele takrat, ko se prepričaš na lastne oči, so skozi projekt Nekteo izdelali trinajst didaktičnih modelov za varčevanje z energijo, na katerih so mladi izvajali poskuse. Zanje pa so pripravili tudi poučni energetski kviz. Med učenci druge triade so bili najboljši šolarji OŠ Šmarje pri Kopru, na drugo mesto so se uvrstili briški šolarji z Dobrovega, tretji pa so bili učenci OŠ dr. Aleša Beblerja iz Hrvatinov. Med učenci zadnje triade so se najbolje odrezali šolarji iz Košane, tik za petami so jim bili dornberški osnovnošolci, bron je pripadel učencem OŠ Jelšane.