Turistično društvo Kanja iz Trzina že 13 let zapored ob začetku poletja pripravlja mednarodne folklorne festivale. Foto: MMC RTV SLO/MIro Štebe
Turistično društvo Kanja iz Trzina že 13 let zapored ob začetku poletja pripravlja mednarodne folklorne festivale. Foto: MMC RTV SLO/MIro Štebe
Folklorni festival
Med najzanimivejšimi so bili gostje iz Japonske. Foto: MMC RTV SLO/MIro Štebe

Sprva jih je pripravljalo ob sodelovanju s turističnimi organizacijami iz sosednjih občin, ker pa so se drugi zaradi zahtevnosti in stroškov organizacije, festivalom pozneje odpovedali, so se Trzinci povezali z mariborskim festivalom Lent. Sodelovanje je obojestransko koristno, saj Trzinci tako malo razbremenijo mariborske organizatorje, za svoj festival pa lahko dobijo tudi najzanimivejše goste mariborskega Folkarta. Sami si takšnih gostov ne bi mogli privoščiti.

Ker je bil letošnji festival 13. so nekateri privoščljivi vraževerneži namigovali, da bo tokrat šlo organizatorjem za nohte, saj so vremenoslovci napovedovali slabo vreme, festival pa so pripravljali ravno na prazničen dan, ko je bila v Trzinu tudi velika proslava ob dnevu državnosti, precej morebitnih obiskovalcev pa je že šlo tudi na dopuste. Organizatorji se vseeno niso dali. Zaradi slabe vremenske napovedi so festival tokrat prvič namesto na prostem pripravili v telovadnici Osnovne šole Trzin. Obisk gledalcev je bil tokrat res nekoliko slabši kot prejšnja leta, ko se je nabralo tudi po tisoč obiskovalcev, vseeno pa so bili vsi, ki so prišli na festival, zadovoljni.

Posebno pozornost pritegnila skupina iz Hirošime
Tokrat je nastopilo pet folklornih skupin. Posebno pozornost so pritegovali mladi bobnarji iz skupine Sanyo Daiko Dan iz Hirošime. Obiskovalcem festivala so predstavili zanimiv delček japonske kulture, saj pri njih tudi bobnanje igra pomembno vlogo pri različnih življenjskih dogodkih, kot so slavja ob rojstvih, porokah, pa tudi ob smrti. Nikoli pa naj ne bi izpovedovali slabih čustev. Z izjemno ognjevitim, a včasih tudi nežnim bobnanjem so navdušili poslušalce in jih popeljali v svet svoje eksotične kulture.

Prav tako zanimiv je bil nastop portugalske skupine iz mesta Faro v znameniti pokrajini Algrave. Skupina Grupo Folklorico de Faro si je v 30 letih nastopanja pridobila mednarodni ugled, kar je potrdila tudi s svojim nastopom v Trzinu. Skupina je znana po vsem svetu tudi kot organizatorka festivala folklore Folkfaro.

Za marsikoga pa je bil posebno doživetje nastop gluhih plesalk in plesalcev iz folklorne skupine Veselje. Člani Mestnega društva gluhih Ljubljana so zaplesali venček narodnih plesov kar brez glasbene spremljave, vseeno pa so bili zelo dobro usklajeni in so ujeli pravi ritem plesov in korakov.

Bučnega aplavza so bili deležni tudi članice in člani folklorne skupine Klas iz Horjula, ki so oblečeni v bela oblačila iz lana prikazali Svatbo na ženitnem domu, spet pa so navdušili tudi domači folklorniki iz skupine Trzinka, ki so iz leta v leto boljši in imajo za sabo tudi že celo vrsto uspešnih nastopov na različnih prireditvah in festivalih. Predstavili so se z odrsko postavitvijo z naslovom: Daljni spomini, ki je marsikaterega izmed obiskovalcev popeljala nazaj v mladostne spomine.

Miro Štebe