Občine so zaradi sprejemanja rebalansa torej mesec dni čakale na odločitev, ali denar bo ali ne, zato so številne odložile začetek izvajanja projektov. Foto: Bogdan Miklič Foto:
Občine so zaradi sprejemanja rebalansa torej mesec dni čakale na odločitev, ali denar bo ali ne, zato so številne odložile začetek izvajanja projektov. Foto: Bogdan Miklič Foto:
Darko Rudaš, predsednik Foruma romskih svetnikov. Foto: Bogdan Miklič

S tem bi omogočili izvedbo projektov, ki se je zamaknila zaradi težav z zagotavljanjem proračunskih sredstev občinam.
Ministrstvo bi moralo v skladu z razpisnimi pogoji že sredi junija izdati sklepe občinam o dodelitvi finančnih sredstev, vendar tega zaradi varčevanja ni storilo, v predlogu rebalansa državnega proračuna za letos pa teh sredstev ni bilo več na voljo. Pristojni parlamentarni odbor je nato sredstva vrnil v rebalans in ministrstvo je 15. julija le izdalo sklepe o financiranju.
Občine so zaradi sprejemanja rebalansa torej mesec dni čakale na odločitev, ali denar bo ali ne, zato so številne odložile začetek izvajanja projektov. Toda rok za izdajo zahtevkov za izplačilo je ostal 25. oktober, kar bi po navedbah FRS-ja lahko pomenilo težavo pri realizaciji posameznih projektov, zato predlagajo prestavitev roka vsaj na 15. november.
Kot je v zvezi s pobudo FRS-ja dejala Nina Omerza, podsekretarka na omenjenem ministrstvu, bi moralo slednje za podaljšanje roka najprej objaviti popravek javnega razpisa, o čemer lahko odloča le komisija za izvedbo javnega razpisa. "Pobudo FRS-ja bomo proučili in ocenili, ali je v skladu z roki, ki izhajajo iz Zakona o izvajanju proračuna, še mogoče sprožiti postopek spremembe javnega razpisa in določiti poznejši datum za posredovanje zahtevkov za sofinanciranje," je pojasnila Omerzova in pristavila, da bo odločitev znana predvidoma prihodnji teden.
V forumu so sicer zadovoljni, da je država kljub varčevalnim ukrepom zagotovila občinam sredstva za zgradnjo nujne komunalne infrastrukture v romskih naseljih. "To je pomembno simbolno dejanje potrditve romske manjšine kot sestavnega dela naše družbe. Na ta način se pomikamo v smeri sobivanja," je ocenil predsednik FRS-ja Darko Rudaš.
Nadaljeval je, FRS budno spremlja prijavljene projekte in njihovo realizacijo. "Odločno si bomo prizadevali za izboljšanje stanja predvsem v najrevnejših romskih naseljih brez vode in elektrike. Tam moramo napredek omogočiti v vsakem primeru, saj to zahteva naša človečnost," je poudaril.
Za izboljšanje bivanjskih razmer Romov FRS predlaga vzpostavitev partnerstva med državo, občino in Romi. Ob tem ima v mislih zlasti projekte, ki bi jih lahko sofinancirali z evropskim denarjem, in popravke prostorske zakonodaje, ki bi prispevali k izvedljivosti tovrstnih projektov.
Na podlagi razpisa se bo razdelilo tri milijone evrov, s katerimi bo sofinanciranih 18 projektov v desetih občinah. Denar za urejanje infrastrukture v romskih naseljih bodo iz tega naslova prejele občine Novo mesto, Grosuplje, Trebnje, Kočevje, Črnomelj, Semič, Murska Sobota, Cankova, Puconci in Črenšovci. Pet občin je bilo na razpisu neuspešnih.

Za MMC Bogdan Miklič