Grad Rajhenburg je po obnovi ponovno zasijal v vsem svojem siju. Foto: Goran Rovan
Grad Rajhenburg je po obnovi ponovno zasijal v vsem svojem siju. Foto: Goran Rovan
Odprtja so se udeležili številni krajani in drugi gostje. Foto: Goran Rovan
Grajski biser Rajhenburg spet sije

Zunanja podoba gradu Rajhenburg v Brestanici je že poleti dobila svoj končni videz. Zdaj so grad tudi uradno odprli za obiskovalce. Ob slovesnem odprtju so pripravili pester srednjeveški program, ki so ga izvedli člani kulturnega društva Brestanica z grajsko gospodo in Markom Železnikom. Na grad so povabili tudi plesalke historičnih plesov skupine Celestina iz Plesnega društva Imani, pevko Marijo Peganc, člane moškega pevskega zbora Svoboda Brestanica, predstavila pa se je tudi skupina KUD-a Klati Vitez z "ognjeno Karantanijo".

Ob odprtju je začela delovati tudi muzejska trgovina, razstavljena sta kiparska instalacija Polone Demšar ter grajsko pohištvo iz 18. in 19. stoletja, ki ga sicer hrani Narodni muzej Slovenije, pripravili so tudi razstavo razglednic Brestanice iz zbirke gradu Rajhenburg in priložnostno razstavo domačih ustvarjalcev.

Obiskovalce je pogostil novi najemnik grajske restavracije in kavarne Andrej Fric, priznani kulinarik iz Primorske. Zanimivo odprtje pa je dopolnil še prvi preizkus nove »Rajhenburške čokolade«, ki jo bo od zdaj pridelovala Hiša trte, vina in čokolade Kunej iz Brestanice. Ta bo namreč v prihodnje prevzela delovanje čokoladnice na gradu, ki predstavlja začetek projekta »Vpliv trapistov na posavsko podeželje z akronimom Trapistin«.

Obnova je bila končana v rekordnem času
Celostna obnova gradu, ki se je začela lanskega aprila, je trajala dobro leto, končana je bila konec junija letos. Vrednost celotne naložbe znaša nekaj manj kot 5 milijonov evrov. Evropski sklad za regionalni razvoj v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013 in državni proračun sta prispevala 2,9 milijona evrov, dobra 2 milijona evrov pa je iz občinskega proračuna priskrbela občina Krško.

Kljub izredno kratkemu roku, zahtevanem v javnem razpisu, je občini Krško uspelo obnovo izvesti brez zamud in po prvotno predvidenem načrtu. Aleš Hafner, projektant prenove iz podjetja Gea consult, je ob tem omenil: "Zasledovali smo to, da po eni strani ohranimo vse, kar je na gradu kvalitetnega in historično pomembnega, po drugi strani pa grad vzpostavimo za uporabo in bivanje tudi v bodoče. Obnova je bila zahtevna zaradi tega, ker smo med samo obnovo odkrili številne elemente, za katere nismo vedeli, in seveda smo jih morali vključiti v ta projekt."

Grad je zdaj temeljito obnovljen
Prenova je najbolj korenito posegla v podobo prostorskega dojemanja gradu. S ponovno vzpostavitvijo obrambnega grajskega jarka s kamnitim mostovžem je bila gradu vrnjena podoba neosvojljive utrdbe, kakršno je imel od nastanka pa vse do 19. stoletja. Med najopaznejšimi spremembami je pročelje, na katerem so ohranjeni ostanki izvirnih renesančnih in baročnih poslikav. Restavrirani so bili vsi kamniti portali in okenski okvirji, kamniti tlaki so dopolnjeni z novimi, dvorišče, vhodna veža in mostovž pa so tlakovani z rečnimi prodniki.

Poseben čar pa gradu dajejo tudi številni odkriti romanski in poznogotski oz. renesančni elementi, ki so za razumevanje najzgodnejših faz stavbnega razvoja gradu izjemnega pomena. Najzahtevnejši restavratorski poseg je predstavljala obnova dvonadstropne romanske kapele, ki je bila v baročnih prezidavah odkrita leta 1979, obnovljena pa je tudi gotska kapela.

Tako obnova gradu Rajhenburg nadgrajuje kulturno in turistično ponudbo občine Krško in tudi širšega območja Posavja.

Dodali bodo še nove zbirke
Na gradu Rajhenburg bo s svojimi zbirkami nacionalnega pomena prisotna tudi brestaniška enota Muzeja novejše zgodovine Slovenije, ki že pripravlja prenovitev zbirk o trapistih in izgnancih. Odprtje zbirke o trapistih bo predvidoma aprila 2013, odprtje prenovljene zbirke o izgnancih pa jeseni 2014.

Grajske prostore nameravajo v prihodnosti opremiti še z novimi muzejskimi zbirkami. Tako se je upravljavec, kulturni dom Krško, pod okrilje katerega zdaj sodi tudi brestaniški grad, že prijavil na različne razpise s projektom Brestanica skozi čas in razstavo o gospodih Rajhenburških.

Ob tem bodo na gradu v prihodnje predstavili raznovrstno ponudbo izdelkov lokalnih rokodelcev in izdelkov iz čokolade.
Kulturni dom Krško bo skrbel tudi za prireditve in oddajanje prireditvenih prostorov drugim organizatorjem.

Za MMC Goran Rovan

Grajski biser Rajhenburg spet sije