Umetniško instalacijo bodo dokončali do jeseni. Foto: Jože Žura, Radio Slovenija
Umetniško instalacijo bodo dokončali do jeseni. Foto: Jože Žura, Radio Slovenija

V središču Šentvida pri Stični so zaradi izboljšanja prometne varnosti pod vrtcem razširili cesto in pridobili prepotrebna parkirišča za varen prihod in odhod otrok v vrtec. Daljši oporni zid so opremili s 33 nišami. Na pobudo likovne pedagoginje z Osnovne šole Ferda Vesela Šentvid pri Stični Jelke Rojec so začeli niše opremljati z umetniški mozaiki.

Vodja projekta Jelka Rojec je povedala, da so se za mozaike odločili, ker so ji blizu, so trajnejši in imajo svojo vrednost v primerjavi z grafiti. Naslov nastajajoče umetniške instalacije je Življenje našega drevesa. Mozaiki so narejeni iz keramike in prodnikov, v manjši meri vsebujejo tudi koščke lesa.

Mozaiki združili različne generacije
Prve niše so zapolnile skupine šolskih otrok, pred dnevi so mozaike ustvarjale skupine različnih lokalnih društev – upokojenci, gasilci, športniki, likovniki, zakonci. Najstarejši je imel 76 let, najmlajši le 3, zato so mozaiki spontano združili ljudi različne starosti.

Do zdaj so zapolnili polovico niš, z ustvarjanjem bodo nadaljevali prihodnji mesec in morda še septembra, saj želijo mozaike dokončati do oktobra, ko bodo v Šentvidu pri Stični praznovali 50-letnico novega šolskega poslopja in 230-letnico šolstva v kraju, ki je v Sloveniji in v zamejstvu poznan po vsakoletnem taboru slovenskih pevskih zborov.