Prikolico so dali predstavniki občine odstraniti na stroške lastnika. Foto: MMC RTV SLO/Eugenija Carl
Prikolico so dali predstavniki občine odstraniti na stroške lastnika. Foto: MMC RTV SLO/Eugenija Carl

Strunjanski krajinski park je posejan z najrazličnejšimi objekti, ki so jih vikendaši postavili pod krinko "lop za orodje", dejansko pa v takih objektih nezakonito dopustujejo. Strunjančani so dlje časa opozarjali na dve prikolici, ki jih je lastnik iz Ljubljane brez dovoljenja "hranil" na kmetijski parceli. Občinski redarji so mu dali ultimat: do 11. aprila naj jih odstrani. Ker jih ni, je občina danes ukrepala in jih odpeljala na stroške lastnika.

Lastnika bivanjskih prikolic je pred časom opozorila že kmetijska inšpekcija, a namesto da bi jih odstranil, jih je le premaknil ob občinsko cesto. V neposredni bližini, prav tako na kmetijskih površinah, pa je lastnik zemljišča postavil velik napihljiv balon, ki naj bi bil razstavni prostor za njegovo podjetje, pozneje pa je v njem prirejal hrupne zabave. Inšpekcija se je odzvala šele po številnih prijavah domačinov, lastnik pa je pozneje balon sam odstranil.

Škoda za zaščiteno območje bi lahko bila nepopravljiva
"Na skokovit porast nedovoljenih gradenj v Krajinskem parku Strunjan že več kot tri leta opozarjamo tako gradbeno kot kmetijsko inšpekcijo, pa se ne zgodi nič bistvenega. Tu in tam jim uspe odstraniti kakšen zabojnik s kakšne njive, to pa je tudi vse," pravi predsednica krajevne skupnosti Strunjan Marina Knez, ki opozarja tudi na škodo, ki jo vikendaši s svojimi posegi povzročajo pretočnosti strunjanskega potoka Roja.

Za dostopanje do svojih parcel so si namreč zgradili lesene mostičke, zaradi katerih prihaja ob večjih nalivih do poplav. "Skupaj z občino se trudimo po najboljših močeh, vendar smo povsem nemočni," ugotavlja Knezova. Če se pristojni ne bodo kmalu zganili in sistematično opravili s črnograditelji, pravi, bo degradacija zaščitenega območja nepopravljiva.

Eugenija Carl, TV Slovenija