Palme se sušijo. Foto: Nuša Pevc
Palme se sušijo. Foto: Nuša Pevc

Nedavno so povečini odstranili palme v Kopru, saj si po hudem februarskem mrazu niso opomogle. Odgovora, kolikšna je škoda, še ni. Zgodba se je ponovila tudi v Portorožu, je za spletno stran Radia Koper poročala Nuša Pevc.


Ko so pred tremi leti obnovili portoroško plažo, so na njej zasadili 21 palm vrste Washingtonia robusta. Enake torej kot v Kopru. Navdih je zdajšnji minister za zdravje in takratni piranski župan Tomaž Gantar verjetno dobil prav pri svojem prijatelju Borisu Popoviču v Kopru.
Od 21 jih je preživelo le šest
Letošnja huda burja pa tako koprskim kot portoroškim palmam ni prizanesla. Na portoroški plaži jih je od 21-ih preživelo le šest, je povedal član uprave javnega podjetja Okolje Piran Alen Radojkovič: "Danes so te palme v večini posušene, ne glede na to, da smo jih pozimi povili in zaščitili pred hudim mrazom in veliki izpostavljenosti burji. Palme bomo tako pustili do jeseni, takrat se bomo odločili, na kakšen način jih bomo sanirali."

"Kot če bi fige posadili na severu Slovenije"
Koliko denarja so zanje namenili, Radojkovič ne ve, najverjetneje pa so vredne toliko kot koprske - od tisoč do dva tisoč evrov vsaka. Opozoril, da ta vrsta palme ni najprimernejša za naše podnebje, je bilo že veliko. Z njimi se strinja tudi Radojkovič, ki meni, da "je to enako, kot če bi neke kakije ali fige posadili nekje na severu Slovenije – pač to ni avtohtona rastlina". Ali bodo namesto palm zasadili bolj avtohtone rastline, pa na Okolju še ne vedo.
Gantar: Celoten projekt je vodilo Okolje
Na objavo članka pa se je odzval tudi Gantar, minister za zdravje in nekdanji župan občine Piran. Minister je presenečen nad izjavami Radojkoviča. "V Portorožu so palme od nekdaj in so mi seveda všeč," je zapisal.
"Celoten projekt obnove portoroške plaže je vodilo podjetje Okolje Piran, v katerem je Alen Radojkovič zaposlen in katerega član uprave je. Zato me njegove izjave toliko bolj presenečajo. Občina Piran je pod mojim vodstvom nastopala le kot sofinancer projekta. Ob tem pa izražam dvom o primernosti vzdrževanja palm, ki ga izvaja prej omenjeno podjetje Okolje Piran," je še zapisal v odzivu.