Viki Grošelj, Slovenec z največ osvojenimi osemtisočaki. Foto: Miro Štebe
Viki Grošelj, Slovenec z največ osvojenimi osemtisočaki. Foto: Miro Štebe

Viki - izjemen alpinist, himalajec, gorski reševalec in gorski vodnik, je s to knjigo predstavil vseh štirinajst najvišjih vrhov sveta in orisal zgodovino vzponov nanje. Pri tem igrajo vidno vlogo tudi slovenski alpinisti, ki so se povzpeli že na vseh 14 osemtisočakov, pogosto po svojih, prvenstvenih smereh. Prav z vrhunskimi dosežki med vzponi na najvišje vrhove so se naši alpinisti zapisali v sam svetovni vrh in so po svoje krojili tudi zgodovino alpinizma. Viki Grošelj, ki je sodeloval na enajstih odpravah na osemtisočake in pri tem tudi sam stal na vrhovih desetih, je Slovenec z največ osvojenimi najvišjimi vrhovi sveta, v sodelovanju s televizijo Slovenija pa je pripravil že 13 televizijskih oddaj o osemtisočakih. Prav zdaj se odpravlja v Himalajo, kjer bodo posneli oddajo še o zadnjem izmed Vikijevih televizijskih osemtisočakov, o Anapurni. O vseh osemtisočmetrskih vrhovih sveta pa je Viki že napisal knjige in prav zdaj je izšla njegova nova slikovno bogato opremljena monografija Velikani Himalaje. Kot so poudarili na tiskovni konferenci, se Slovenci s to knjigo lahko ponosno postavimo ob bok drugim narodom, saj so redke knjige, ki bi tako celovito in kakovostno opisale zgodovino osvajanja najvišjih vrhov sveta.

Viki Grošelj je ob sodelovanju s Televizijo Slovenija pripravil že 13, med gledalci zelo dobro sprejetih in gledanih oddaj o osemtisočmetrskih vrhovih sveta, o vzponih nanje in slovenskem prispevku k osvajanju tretjega zemeljskega pola. Zdaj se Viki s prijatelji odpravlja pod Anapurno, ki je bila prvi osvojeni osemtisočak v zgodovini alpinizma, v zgodbo o osvajanju tega mogočnega vrha pa so se vidno zapisali tudi Slovenci. Viki bo zdaj vodil snemalno-alpinistično odpravo, ki bo posnela gradivo za še zadnjo oddajo o Velikanih Himalaje. Odprava na pot odhaja v petek, 18. oktobra.

Na tiskovni konferenci na Planinski zvezi pa so ob predstavitvi Vikijeve knjige Velikani Himalaje predstavili tudi dva nova planinska zemljevida. Številne planince bo zagotovo razveselil zemljevid Polhograjsko hribovje, saj je bil prejšnji že razprodan. Karta seže na severu do Škofje Loke, na jugu do Smrečja in Lesnega Brda, na vzhodu pa do Dvora in na zahodu do Žirovskega Vrha. Zemljevid v povečavi 1:25 000 je predstavil generalni sekretar PZS-ja Matej Planko.

Drugi zemljevid Šaleška dolina z okolico pa sledi težnjam Planinske zveze, da bi z zemljevidi "pokrili" vsa hribovita območja Slovenije. Na severu karta v razmerju 1:25 000 seže do avstrijske meje, na jugu do Prebolda, na vzhodu do Vitanja in na zahodu do Mežice. Na karti so poleg planinskih poti označena tudi plezališča, na hrbtni strani pa so skupaj s podatki navedene tudi planinske koče.

Na tiskovni konferenci so predstavili tudi planinski koledar za leto 2014 z naslovom Planinska doživetja. Z veseljem so povedali, da se je na razpis za pripravo koledarja prijavilo zelo veliko fotografov z zares kakovostnimi fotografijami, tako da so imeli kar zahtevno delo, ko so skušali izbrati najboljše.