Lions klub Krško je pripravil humanitarno martinovanje. Foto: Goran Rovan
Lions klub Krško je pripravil humanitarno martinovanje. Foto: Goran Rovan
Pripravili so tudi dobrodelno dražbo vin. Foto: Goran Rovan

Lions klub Krško je v kleti Kmečke zadruge Krško pripravil »postmartinovanje«, kot so ga poimenovali, saj je bilo pravo že pred časom. Nanj so povabili tudi druge lionse, predvsem iz Dolenjske, da bi skupaj zbrali čim več denarja za nakup razvlažilcev za prostore, ki jih bodo s pridom uporabili številni poplavljenci. Zveza Lions klubov Slovenije že razpolaga s 150 razvlažilci, seveda pa teh ni nikoli preveč. Poleg tega pa nameravajo kupiti tudi invalidski voziček za potrebe upokojencev, ki so poleg slepih in slabovidnih tudi njihova ciljna skupina. Denar so zbirali z vstopnino (30 evrov) in licitacijo vin.

"Želimo povezati klube v prijateljstvu, tovarištvu in medsebojnem razumevanju ter izpolnjevati vizijo Lions Clubs International in krepiti prepoznavnost Lions organizacije. Naše poslanstvo je POMAGATI pomoči potrebnim in PRINAŠATI NASMEH, krepiti duh sodelovanja med ljudmi vsega sveta, delovati v korist skupnosti - brez politične, verske ali rasne nestrpnosti. V zasebnem in javnem življenju se trudimo uveljavljati visoka etična načela in spodbujati k dobrodelnosti." S temi besedami je novi predsednik Lions kluba Krško Božidar Resnik nagovoril zbrane na martinovanju.

V kulturnem programu, ki ga je povezovala Slavica Jarkovič, so sodelovali: aktualna vinska kraljica Martina Baškovič, ki je igrala na citre, harmonikarka Natalija Hočevar, tudi miss Panonike harmonike, predstavila pa sta se še predstavnik Lions kluba Velenje Aleš Dremel in njegova hči Manca Dremel, ki je predsednica velenjskega Leo kluba in je ob očetovi spremljavi na kitari tudi zapela. Zbrane je nagovoril še direktor Kmečke zadruge Krško, tudi član krških lionsov Janez Živič, in guverner 129. distrikta Slovenija Zoran Vodopija. Ob koncu so pripravili še licitacijo vin. To je opravil kar sam Janez Vajkard Valvazor, ki ga je upodobil Sinjo Jezernik.

Krški lionsi so zelo aktivni
Lions Klub Krško, ki sodi med najmlajše klube pri nas, šteje 24 članov, ustanovljen pa je bil pred šestimi leti. Sestavljajo ga zdravniki, veterinarji, lekarnarji, psihologi, pravniki, profesorji, inženirji, ekonomisti, upokojenci, njihov častni član pa je pater Karel Gržan.
V zadnjih letih so izvedli vrsto odmevnih dobrodelnih dejavnosti: pomagali so pri gradnji doma odvisnikov na Razborju, pri katastrofalnih poplavah v Posavju leta 2010, prav tako so pomagali ob potresu na Japonskem, pomagali slepim in slabovidnim, invalidom, društvu za cerebralno paralizo, Sonček in Sožitje, Domu upokojencev Impoljca, Domu starejših občanov Krško, Osnovni šoli Mihajla Rostoharja in drugim pomoči potrebnim.
Poseben poudarek dajejo delu z mladimi, kjer so prepoznavni po odmevni osnovnošolski slikarski akciji »Plakat miru«. Lani pa so razveselili vse okoliške otroke z novoletnimi igračami v skupni vrednosti 15 tisoč evrov, pomagali pri šolanju nadarjenih glasbenikov in drugih, ki so bile te pomoči potrebni. Tudi mladi študentki animacije in novih medijev Ivi Jurički, ki so ji podarili prenosni računalnik. V zahvala jim je ona oblikovala znak leva, ki so ga na srečanju tudi prvič javno predstavili.

Omeniti velja tudi njihovo mednarodno sodelovanje, saj se že vrsto let družijo s prijatelji pobratenega Lions kluba Samobor iz sosednje Hrvaške, obiskali so Ray Fossa in njegove angleške lionse v Plymouthu, s finančnimi sredstvi pomagali misijonarju Stanetu Kerinu pri gradnji šole na Madagaskarju in še bi lahko naštevali.

Lions klub Krško ustanovljen na isti dan kot LCI
Zanimivo je tudi, da je bil Lions klub Krško ustanovljen na isti dan kot Lions Clubs International (LCI). Seveda nekoliko pozneje, leta 1996 pod mentorstvom Vladimirja Bahča. LK Krško je eden od 55 Lions klubov v distriktu 129 Slovenija, ki ima skupno okoli 1500 članov. Ti imajo pri nas tudi svoj podmladek, ki ga predstavljajo LEO klubi. Teh je zdaj že 26 in štejejo več kot 300 članov.

Lions Club International (LCI) je najštevilnejša neprofitna humanitarna organizacija na svetu in je večja od Unicefa, Rdečega križa in celo Karitasa. Na pobudo Melvina Jonesa je bil ustanovljen leta 1917 v Chichagu in ima zdaj že 1.350.000 članov, v 46.000 klubih, ki delujejo v več kot 200 državah.

Prejeli že zahvalno pismo
Ob humanitarni akciji se je odzvala tudi direktorica Doma starejših občanov Krško Nuša Masnik, ki je v svojem zahvalnem pismu med drugim zapisala: »Kriza, svet brez vrednot, volitve, škandali, naravne katastrofe – ali je sploh verjeti, da bo kdo ustavil vulkan lastnih misli in dvomov ter dovolil srcu, da prisluhne sočloveku? Lions Klub Krško je dokazal, da so njegovi člani ljudje s čutom za pomoč tistim, ki jo potrebujejo.« Dom starejših občanov Krško je letos na Lions klub Krško naslovil prošnjo za pomoč pri nabavi invalidskih vozičkov, ki so jo tudi obrazložili: »Smo javni socialnovarstveni zavod, ki daje nastanitev 220 starostnikom, pretežno občanom občine Krško. Naša hiša je velika zgradba - zunaj kot mnoge druge, za vrati pa prostor, ki je postal mnogim novi dom. Nekateri so se za bivanje v našem domu odločili sami, druge pa so v to prisilile življenjske razmere. Mnogi si niso nikoli zamišljali, da bodo starost preživljali na tem kraju in na ta način. To je hiša neštetih zgodb, žalostnih in veselih. Hiša neštetih vezi, ki jih pletejo starostniki in njihovi najbližji med seboj in z zaposlenimi. Hiša, kjer se prepleta bogastvo preteklosti s sedanjostjo in kjer je še vedno prostor za jutri. Hvala vsem, ki ste nam prisluhnili in pogledali v naš svet. Z vašim prispevkom bodo dnevi naših stanovalcev dobili lažji korak.«

Za MMC: Goran Rovan (besedilo in foto)