Po zadnjem pregledu naj bi bila lestev varna za uporabo do konca tega leta. Foto: Cirila Sever
Po zadnjem pregledu naj bi bila lestev varna za uporabo do konca tega leta. Foto: Cirila Sever
Murskosoboški gasilci
Gasilci že več let prosijo za novejšo in daljšo lestev, a kaj, ko denarja – gre za dober milijon evrov – ni. Foto: Cirila Sever
Murskosoboški gasilci
Stanovalcem najvišjih nadstropij ni vseeno, ko vedo, da lestev ne seže do njih. Foto: Cirila Sever
Gasilci potrebujejo daljšo lestev

Murskosoboški gasilci letno v približno 30 intervencijah potrebujejo lestev. Toda ta, ki jo imajo, je stara slaba štiri desetletja, je dotrajana in ne zagotavlja več varnega dela, nam je povedal predsednik gasilskega društva Milan Vertot in dodal: "Trenutno imamo A-test, potrdilo proizvajalca, da bo lestev zdržala recimo do konca leta. Potem pa ne vem. Gasilska zveza in mestna občina si že leta prizadevata kupiti novo, a kaj, ko ta stane dober milijon evrov, vse pa je odvisno od razpisov."

"Na prvi razpis se ni nihče prijavil, na drugega sta prispeli dve ponudbi. Toda ena je bila bistveno predraga, druga pa ni izpolnjevala vseh tehničnih zahtev," pravi murskosoboški župan Anton Štihec.

V tretjem poskusu mednarodnega projekta Rešujmo skupaj, v katerem so poleg nosilne Mestne občine Murska še trije partnerji (Gasilska zveza Mestne občine Murska Sobota, Potapljaško društvo Murska Sobota in madžarski partner Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság), je občina našla primernega ponudnika lestve za okoli milijon evrov. S projektom pa je kandidirala za sredstva iz evropskih skladov v vrednosti 1,3 milijona evrov.

Doslej so prejeli 915 tisoč evrov, je dejal župan in dodal: "Imamo zagotovilo ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, sicer še ne pisno, pač pa ustno, da bodo sredstva, ki bodo ostala iz drugih projektov, preusmerili v ta naš projekt."

Obenem si prizadeva, da bi dobil tudi pisno zagotovilo, da bo ministrstvo prispevalo manjkajoči znesek, saj bi potem lahko pogodbo s ponudnikom podpisali v kratkem, sicer bodo morali počakati do marca 2015. Takrat bo namreč znano, koliko denarja bo ostalo od t. i. drugih projektov. Če denarja ne bi bilo dovolj, bodo finančno razliko iz lastnih sredstev morali pokriti partnerji sami, so sporočili s službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

A nova lestev je nuja za posege na višini, predvsem zato, da bodo gasilci lahko pomagali tistim, ki stanujejo v najvišjih nadstropjih najvišjih stavb v mestu oziroma v regiji. Teh, kot so na primer mansarde na Lendavski ulici v Murski Soboti, s skoraj štiri desetletja staro lestvijo ne dosežejo. Čeprav je dolga 35 metrov, je vsaj 10 metrov prekratka, da bi dosega najvišja stanovanja.

Ko smo na Lendavski ulici preverjali višino lestve, je k nam pristopil stanovalec Stanko Lukač in ob pogledu kvišku dejal: "Doma sem ravno v mansardi 17 b in ni mi vseeno, ko vidim, da lestev ne doseže višine mojega stanovanja, če pride do kakršnih koli težav. Resnično upam, da se bo čim prej našel denar za novo, da bomo lahko mirnejši."

Ob tem, da je lestev dotrajana in prekratka, reševanje na višini otežuje tudi premajhna košara, svari poveljnik murskosoboških gasilcev Anton Gomboc. "Zdaj sta v njej lahko samo le dva, bi pa v njej morali biti najmanj dva reševalca, ponesrečenec in nosila za ponesrečenca. Košara mora biti pregibna in opremljena z napravami za gašenje s tako imenovano banko zraka. Nova lestev bo dolga 42 metrov in bo vse to imela, ker se občina in gasilska zveza mestne občine zavedata, da je ne kupujeta za kratek čas, pač pa za desetletja. In upam, da jo bomo prihodnje leto res dobili. Da bomo lahko na sleherno intervencijo odšli prepričani, da imamo opremo, ki jo potrebujemo, in da bo sleherni prebivalec prepričan, da mu bomo lahko pomagali, če in ko bo potreboval našo pomoč," sklene Gomboc.

Cirila Sever, TV Slovenija

Gasilci potrebujejo daljšo lestev