Jeseniiški župan Peter Bohinec. Foto: BoBo
Jeseniiški župan Peter Bohinec. Foto: BoBo

Prav predlog odločanja o uvrstitvi projekta dvorane v načrt razvojnih projektov je bil vzrok za sredno odločitev Gibanja Svoboda, da izstopi iz koalicije s SD-jem, čeprav je nezadovoljstvo trajalo že dlje časa. Svetniki so županu očitali, da je bil projekt pripravljen na hitro, da niso imeli prej časa pregledati gradiva in da je v občini vrsta drugih projektov, ki so za občane pomembnejši, med drugim ureditev vodooskrbe.

Bohinec je za STA povedal, da je nad odločitvijo občinskih svetnikov zelo razočaran. "Gre za projekt, pomemben za razvoj občine," je poudaril. Po njegovih besedah bi z uvrstitvijo projekta v načrt razvojnih programov lahko kandidirali za sredstva ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

Poudaril je, da je ledena dvorana nevarna za uporabnike, in spomnil na izpust amonijaka leta 2022. "Lahko pride do zdravstvenih problemov, plin je strupen in eksploziven. Svetniki pa so zdaj proti projektu sanacije, čeprav smo se celo leto trudili, da pripravimo projekt, zdaj pa je njegova izvedba pod vprašajem," je poudaril Bohinec. Hala je po njegovih navedbah zgodovinsko srce Jesenic in da je hokej poganjal družbeni razvoj.

Župan: Zadnjih 30 let se ni veliko naredilo

Dejal je, da se na Jesenicah zadnjih 30 let ni veliko naredilo, tudi ob nastopu njegovega mandata so bili, kot je dejal, predali s projekti prazni. Zato so se od začetka lanskega leta na občini ukvarjali predvsem s pripravo projektov, kar nekaj pa jih je tudi že v izvedbi. Ob tem je poudaril sanacije, ki se izvajajo na vodovodu in s povečanjem količine vode v rezervoarjih že dajejo rezultate.

"Nekaj časa traja, da se projekti naredijo. Mi smo jih naredili hitro, v letu dni. Zdaj, ko se začenja poganjati kolo investicij, pa jih obstruirajo," je dejal župan. Ob tem je spomnil tudi na očitke zaradi urejanja novega Parka prijateljstva. Spomnil je, da je bil projekt za začetek urbanistične prenove Jesenic potrjen v proračunu, zdaj pa bi ga nekateri najraje ustavili. Prepričan je, da takšno delovanje ni v dobro mesta.

Župan: Podžupanje ni nihče oviral

Kar se tiče izstopa Gibanja Svoboda iz koalicije, je Bohinec pojasnil, da se glede nadaljnjega sodelovanja morata pogovarjati predsednika občinskih odborov obeh strank. "Ti namreč podpisujejo koalicijske pogodbe, jaz kot župan pa lahko glede tega naredim zelo malo," je dejal.

Ob odstopu podžupanje, ki je hkrati izstopila tudi iz Gibanja Svoboda, pa je zagotovil, da je imela vse možnosti, da bi svoj volilni program in projekte udejanjala. "Mi smo ji dali proste roke in vse možnosti. Nihče je ni zaviral," je poudaril Bohinec.

Župan je tudi sklical izredno sejo občinskega sveta, ki bo v sredo. Na njej bodo govorili o obnovi železniškega vozlišča na Jesenicah, kar je predlagalo Gibanje Svoboda. Razpravljali bodo tudi o podpori za nadaljnjo širitev in razvoj bolnišnice na Jesenicah. Župan pa bo znova poskusil svetnike prepričati o uvrstitvi prenove in posodobitve postrojenja za izdelavo ledu v Športni dvorani Podmežakla v načrt razvojnih programov za obdobje od 2024 do 2027.

Občinsko upravo je pod novim vodstvom zaradi neustrezne komunikacije zapustilo že veliko sodelavcev, opozarja predsednik lokalnega odbora Svobode Brane Zajović. Foto: BoBo/Tina Kosec
Občinsko upravo je pod novim vodstvom zaradi neustrezne komunikacije zapustilo že veliko sodelavcev, opozarja predsednik lokalnega odbora Svobode Brane Zajović. Foto: BoBo/Tina Kosec

Mulalić: Odstopila sem zaradi etičnih načel

Nezadovoljstvo jeseniškega občinskega odbora Gibanja Svoboda sicer traja že dalj časa. Podžupanja občine Jesenice Sabina Mulalić je v sredo sporočila, da je zaradi svojih osebnih moralnih in etičnih vrednot zaprosila za razrešitev z mesta podžupanje in da je izstopila iz Gibanja Svoboda. "Ostajam svetnica, ki se bo po svojih načelih še vedno trudila delovati za dobro vseh občanov občine Jesenice," je zapisala na svojem Facebookovem profilu. Predsednik lokalnega odbora Gibanja Svoboda Jesenice Brane Zajović je v četrtek povedal, da Mulalić uradno še ni izstopila iz stranke, da postopki in pogovori še potekajo. Za izstop pa se je verjetno odločila zato, ker je razočarana nad tem, da je Gibanje Svoboda predolgo podpiralo neustrezno delovanje vodstva občine.

Kot je poudaril Zajović, je čutil odgovornost do volivcev, ki so na lokalnih volitvah Gibanju Svoboda na Jesenicah namenili 33 odstotkov glasov. Prepričan je bil, da je bolj smiselno sodelovati v koaliciji in prispevati k uresničitvi pomembnih projektov za blaginjo občanov. Vendar pa se je sčasoma vse bolj kazalo, da jih vodstvo občine kot koalicijskega partnerja ne obravnava ustrezno, po besedah Zajovića pa je "dokončno počilo" na seji v sredo. Svetnike je namreč razburil predlog župana Bohinca, da v načrt razvojnih programov občine za obdobje 2025–2027 uvrstijo 3,4 milijona evrov vreden projekt prenove dvorane Podmežakla.

Kot razlog, da so svetniki za predlog izvedeli tik pred zdajci, so na občinski upravi navedli, da je bil razpis za sofinanciranje, na katerem bi lahko dobili milijon evrov nepovratnih sredstev, objavljen šele pred kratkim in da se rok za prijavo izteče še ta mesec. Pogoj za sodelovanje na razpisu pa je uvrstitev projekta v načrt razvojnih programov občine.

Zahteve za sklic izredne seje o prenovi železniškega vozlišča

Svetniki so presodili, da za tako obsežen projekt potrebujejo več informacij in da je v jeseniški občini več drugih projektov, ki bi morali imeti prednost. Med njimi sta obnova vodovoda, saj je na Jesenicah ob vsakem večjem deževju uvedeno prekuhavanje vode, in obnova toplovoda, ki bi lahko občanom prinesla velike prihranke.

Sorodna novica Ministrica zaradi podražitev odredila revizijo projekta nadgradnje železniške postaje Jesenice

Za uvrstitev županovega predloga glede ledene dvorane na dnevni red seje je tako glasovalo le šest od 24 prijavljenih svetnikov, 15 jih je bilo proti. Nesoglasja med svetniki Gibanja Svoboda in županom so bila vidna tudi ob koncu seje, ko je Svoboda s podporo več drugih svetniških skupin zahtevala sklic izredne seje o prenovi železniškega vozlišča na Jesenicah.

Zajović meni, da je Mulalićeva kot podžupanja odstopila tudi zato, ker ni mogla sprejeti odgovornosti za slabo delovanje občine, pri čemer je bila sama pri svojem delu onemogočena. Opozoril je, da je občinsko upravo pod novim vodstvom zaradi neustrezne komunikacije zapustilo že veliko sodelavcev, zato je oslabljeno tudi njeno delovanje. Ob tem je Zajović ocenil, da bi bilo najbolje, da Bohinec začne poklicno opravljati funkcijo župana ali pa da odstopi.