Foto: BoBo
Foto: BoBo

Trenutno ima kranjska poklicna gasilska enota eno vozilo za prevoz moštva, pri izvajanju nalog pa se je pokazalo, da potrebujejo še enega. Devetsedežno vozilo bodo uporabljali za prevoze na strokovna usposabljanja in izobraževanja ter v primeru večjega intervencijskega dogodka tudi za prevoz gasilcev na lokacijo, sporočajo s kranjske občine.

Kot je poudaril direktor Gasilsko-reševalne službe Kranj Tomaž Vilfan, je vozilo primerno tudi za spremljanje gasilskega konvoja vozil na intervencije ter vleko priklopnih vozil v vseh vremenskih razmerah in stanjih na cestah. Na vozilu proizvajalca MAN je vgrajena tudi specialna svetlobna in zvočna signalizacija ter UKV-postaja.

Gasilsko-reševalna služba Kranj je kot gasilska enota širšega pomena določena tudi za reševanje na vodi in iz nje. Pokriva južni del Gorenjske do Lesc, ob večjih intervencijah tudi višje. Na tem območju je več rek, pa tudi jezer in bajerjev. Zato enota potrebuje tudi nov gasilsko-reševalni čoln. Nadomestil bo obstoječi dotrajan čoln, ki je bil pogosto na popravilu. Nov petmetrski čoln, ki je opremljen za intervencijske naloge, je izdelalo domače podjetja Marinar s Kokrice.

Letos posredovali že več kot tisočkrat

Gasilsko vozilo je stalo blizu 78.000 evrov, čoln pa skoraj 30.000 evrov. Kot je poudaril kranjski župan Matjaž Rakovec, je občina v zadnjih štirih letih za nakup opreme in vozil za poklicne ter prostovoljne gasilce namenila 1,32 milijona evrov. Podobno dinamiko nabav na občini načrtujejo tudi prihodnje leto. Poleg tega načrtujejo ureditev nadstrešnice, katere projektiranje že poteka.

Letos so kranjski poklicni gasilci opravili že več kot tisoč posredovanj, kar kaže na trend vsakoletnega naraščanja števila intervencij. Med obsežnimi posredovanji so bili požari, in sicer na gospodarskem poslopju v Besnici, na Potoški gori, Krasu in Majdičevem mlinu.