Škoda je velika.
Škoda je velika. "Nad tem lokalom je 200 prebivalcev, sedem stanovanj je praktično uničenih," je za Radio Slovenija povedal vodja službe za zaščito in reševanje na kranjski občini Sašo Govekar. Foto: BoBo
Večina stanovalcev se je po požaru vrnila v blok
Zaradi požara v Kranju evakuirali 120 ljudi
Požar v Kranju zajel stanovanjski blok

Požar, ki je izbruhnil v prostorih pekarne peciva v pritličju stanovanjskega bloka, se je razširil na sosednje lokale in trgovino. Po klicu očividcev se je takoj odzvala Gasilsko-reševalna služba Kranj. Poveljnik Andraž Šifrer je povedal, da so se na teren odpravile dežurne enote s štirimi vozili, aktivirali pa so tudi prostovoljne gasilce s Primskovega.

"Ob prihodu na kraj dogodka je bil požar že polno razvit, gorelo je ostrešje lokala pod blokom in ogenj je silil po pročelju bloka navzgor. Takoj smo začeli gasiti in evakuirati prebivalce bloka," je povedal Šifrer. Pojasnil je, da je bila težava v tem, da so ljudje spali in so morali večino stanovalcev zbuditi z zvonjenjem in trkanjem. Zaradi gostega dima so iz dveh blokov evakuirali okoli 120 prebivalcev iz 50 stanovanj.

Medtem ko so požar lahko pogasili relativno hitro, v približno pol ure, pa jim je evakuacija vzela precej več časa. Težava je bila v tem, da so tisti, ki so zapuščali stanovanja, ta zaklenili, zato so morali gasilci, da so se lahko prepričali, da ni kdo ostal v bloku, v približno polovico od 48 stanovanj na silo vlomiti.

Stanovalci se vračajo v svoje domove
Stanovalci se po končanem posredovanju gasilcev in forenzični preiskavi od 14. ure dalje vračajo v svoje domove, ampak nekatera stanovanja za bivanje niso primerna. V večini stanovanj je največja težava vonj po dimu, čeprav so gasilci blok prezračili. Nevarnih plinov tako v objektu ni več, ostaja pa smrad, je povedal Šifrer.

Večina se je lahko vselila nazaj v svoja stanovanja, začasno namestitev pa je moralo poiskati 16 ljudi, je povedal kranjski poveljnik civilne zaščite Sašo Govekar. Za bivanje je namreč neprimernih šest stanovanj, vendar sta dve stanovanji prazni, ker so stanovalci na dopustu oziroma jih ni. Mlada družina z dojenčkom je medtem našla rešitev pri prijateljih oziroma sorodnikih, 13 ljudi pa bo občina začasno namestila v kranjski dijaški dom, kjer je sicer na voljo 38 postelj. Občina bo poskrbela tudi za njihovo prehrano.

Na začasni lokaciji bodo ostali, dokler stanovanja ne bodo usposobljena za bivanje, kar naj bi bilo najkasneje v mesecu dni. Postopki za sanacijo stanovanj namreč že potekajo. Upravnik je za naslednji teden napovedal sestanek glede sanacije skupnih površin, torej strehe in fasade. Skupni akciji pa se lahko pridružijo tudi stanovalci z obnovo posameznih stanovanjskih enot.

Požar gasilo 50 gasilcev
Zaradi vdihavanja dima so reševalci med evakuacijo trem ljudem na kraju nudili prvo pomoč, eni osebi pa zaradi nezaužitja predpisanih zdravil, nihče ni bil odpeljan na zdravljenje. Za nekaj prebivalcev je štab civilne zaščite organiziral nastanitev v prostorih občine, drugi so šli k sorodnikom. Požar je pogasilo okoli 50 gasilcev, kriminalisti so na kraju že opravili ogled in zavarovali območje za nadaljnje delo.

Ogenj je poškodoval tri poslovne prostore, stanovanja na južni strani bloka v prvem in drugem nadstropju, ostrešje nad poslovnimi prostori, en osebni avtomobil, dve motorni kolesi in eno kolo z motorjem. Nastala je velika gmotna škoda.

"Prvi podatki kažejo, da bo treba sedem stanovanj v večji meri obnoviti, pri drugih pa bosta potrebna belež in še kakšno manjše popravilo. O obsegu škode je v tem trenutku prezgodaj govoriti," pravijo na Mestni občini Kranj.

Večina stanovalcev se je po požaru vrnila v blok
Zaradi požara v Kranju evakuirali 120 ljudi
Požar v Kranju zajel stanovanjski blok